Senioren Journaal van dinsdag 14 februari

Doorwerken na de AOW-leeftijd

Per 1 juli wordt het nog eenvoudiger om een AOW’er in dienst te houden. Voor zowel werkgever als werknemer is doorwerken na de AOW-leeftijd voordelig.

In Frankrijk wijn nu drank voor ouderen

Franse jongeren drinken steeds minder wijn. De ouderen zijn in Frankrijk niet alleen de grootste groep wijndrinkers, maar ook degenen die het meest en het vaakst drinken.

Beter gaan golfen dan wandelen

Wandelen of golfen, wat beter? Hoewel golf minder intensief is, lijken de langere duur en het hogere energieverbruik te leiden tot een positiever effect.

Trouwring beschermt niet tegen dementie

“Helaas: een trouwring biedt niet echt bescherming tegen dementie.” Maar het onderzoek naar liefde en dementie laat wél zien wat belangrijk is voor een gezond leven.”

Koelkast checken gaat niet meer zomaar

De nieuwe Wet zorg en dwang is nodig, maar is volledig doorgeschoten, zeggen professionals in de wijkzorg. Even de koelkast checken, dat kan niet meer. Toestemming daarvoor kan zomaar dagen gaan duren.

Burgerberaad Zorg veel 50-plussers

Het Burgerberaad Zorg Zeeland probeert de inwoners van Zeeland te betrekken bij de besluitvorming. Er komen veel aanmeldingen binnen, met name van vijftigplussers.

Negatief beeld magic mix

In Elsloo zijn plannen voor een experimentele woonvorm, met jongeren én ouderen in één complex, vanwege bezwaren van omwonenden definitief van tafel gehaald.

Kwetsbare groepen vaak ook pensioengat

Groepen die ook in andere opzichten kwetsbaar zijn bouwen weinig of geen pensioen op. De meeste zorgen zijn er over de eerstegeneratie-migranten.

Lef en ondernemerschap ouderenzorg

‘De zorg voor ouderen wordt anders en dat raakt uiteindelijk iedereen.’ Het zijn uitdagende en onzekere tijden en dat vraagt om lef en ondernemerschap, aldus de brancheorganisatie.

Kritiek op ‘gedwongen verhuizing’

Oppositiepartijen in Amsterdam maken zich zorgen om de nieuwe volkshuisvestingsplannen van het stadsbestuur, met als onderdeel verplichte verhuizing op het moment dat de kinderen uit huis zijn.

DigiVitaler slaat aan

Vooral ouderen komen af op de cursus DigiVitaler. Zij zijn er positief over laten weten meer zelfvertrouwen en vaardigheden te krijgen om digitale middelen inde zorg te gaan gebruiken.

Zaans cultuurfestival ZIN

In het Zaantheater in Zaandam wordt Festival ZIN gehouden voor 60-plussers. “Het gaat om de positieve boodschap: waar krijg je zin van?”

Drie jaar cel na reeks inbraken

Voor zes woninginbraken en diefstallen moet een 39-jarige man uit Assen een celstraf van drie jaar uitzitten. De man had het vooral gemunt op seniorenwoningen met een sleutelkastje naast de deur.

In villa’s woningsplitsing mogelijk maken

Twee lokale partijen in Bloemendaal willen veel ruimere mogelijkheden voor woningsplitsing. “In Bloemendaal zijn er voldoende vierkante meters woonruimte, het enige wat we moeten doen is zorgen dat we ze beter verdelen.”