Burgerberaad: méér zorg, minder bureaucratie

Nergens zijn de problemen in de zorg groter dan in Zeeland, waar ontwrichting dreigt door personeelstekorten en vergrijzing. Lokale zorgorganisaties vragen burgers nu om mee te praten over oplossingen, aldus een reportage van de Volkskrant.

Het Burgerberaad Zorg Zeeland probeert de inwoners van Zeeland te betrekken bij de besluitvorming. In een serie van vijf bijeenkomsten, waarvan de eerste nu gehiouden is (300 deelnemers), bespreekt een representatieve groep inwoners wat zij belangrijk vinden in de zorg: moeten er bijvoorbeeld meer huisartsen bijkomen, of kan hun werk efficiënter?

Bewust worden van tekorten

‘Als inwoners zoveel zorg consumeren als nu, wordt het lastig om de zorg toegankelijk te houden’, beschrijft Peter Bennemeer. Hij is voorzitter van de Zeeuwse Zorg Coalitie (ZZC), een samenwerkingsverband van zorgaanbieders, zorgverzekeraar CZ, Zeeuwse gemeenten en het provinciebestuur. Bovenal moeten burgers zich bewust worden van de tekorten in de zorg, vindt Bennemeer.

Meedenken over oplossing

De behoefte aan meepraten is groot, merken de organisatoren van het burgerberaad volgens de Volkskrant: voor de 300 plekken kwamen 770 aanmeldingen binnen, met name van vijftigplussers. ‘Soms ervaren ze het probleem al en willen ze meedenken over een oplossing.’

Inwonerakkoord naar zorgsector

Uitkomst van de burgerbijeenkomsten is een Inwonerakkoord, een voorstel aan de Zeeuwse Zorg Coalitie over de inrichting van de zorg. Het akkoord is niet bindend, maar bestuurders moeten verantwoording afleggen als ze een deel van het voorstel niet kunnen uitvoeren.

Deelnemers willen vooral méér

Wanneer de organisatie een microfoon door de zaal laat rondgaan, blijkt volgens de Volkskrant dat deelnemers vooral méér willen. Meer tijd voor de arts om een praatje te maken, meer aandacht voor jongeren, meer vrijheid om te kiezen voor een duurder medicijn dat je desnoods zelf betaalt. Wat er juist minder kan? Allereerst: medische bureaucratie.