Wet zorg en dwang onwerkbaar

Drie jaar geleden werd de Wet zorg en dwang (Wzd) ingevoerd. Die moest voorkomen dat zorgmedewerkers nog dwang konden gebruiken bij het verzorgen van cliënten. Maar vooral in de wijkzorg pakt de wet volgens EenVandaag vaak extreem bureaucratisch en onwerkbaar uit.

“De Wet zorg en dwang is bedacht door mensen die nooit zelf in de thuiszorg hebben gewerkt”, is de verzuchting bij Volantis in Zorg, een wijkzorgorganisatie in Groningen. Horendol worden zij er van de Wzd in zijn huidige vorm.

Veel te ver doorgeschoten

Wijziging van van de oude wetgeving was nodig. Maar de nieuwe wet is “veel te ver doorgeschoten. Het voelt bijna als een motie van wantrouwen jegens de wijkverpleegkundige, ons werk wordt er regelmatig onmogelijk door gemaakt”, zegt bestuursvoorzitter Nathalie Meijerhof van Volantis in Zorg.

Koelkast checken gaat niet zomaar

Als voorbeeld geeft Meijerhof in EenVandaag het simpele openen van de koelkast. “Soms zie je dat een dementerende cliënt niet lekker is, en vermoed je dat diegene bedorven voedsel heeft gegeten. Dan wil je als verpleegkundige even de koelkast checken, of er misschien eten in ligt dat over het houdbaarheidsdatum heen is.” Maar met de nieuwe wet kan het zomaar dagen duren voordat je daadwerkelijk in de koelkast mag kijken. “Dat is absurd, kost ongelofelijk veel tijd en is zeker niet in het belang van de cliënt.”

Wel of niet deur op slot

Zo zijn er talloze voorbeelden in de wijkzorg waar medewerkers met de doorgeschoten regelgeving van de Wzd te maken krijgen, zegt Hans Buijing van brancheorganisatie Zorgthuisnl tegen EenVandaag. “Naast dat dit allemaal enorm tijdrovend is, zorgt het ook voor veel stress bij de thuiszorgmedewerkers: ‘Mag ik wel of niet de huisdeur op slot doen, mag ik een bedhek gebruiken?’.”

Kleine beslissing, groot traject

“Ook voor een kleine beslissing die je snel wilt nemen, moet vaak het hele Wzd-traject opgestart worden. Mensen verlaten de sector omdat ze zo niet kunnen en willen werken. Terwijl we iedereen juist heel hard nodig hebben.”