Senioren Journaal van dinsdag 12 september

Nieuw kabinet ingreep in AOW?

Een volgend kabinet moet volgens de invloedrijke ambtelijke top fors ingrijpen in de rijksfinanciën. Ook de AOW (politiek een beladen onderwerp) komt daarbij in beeld: snellere verhoging van de AOW-leeftijd dan wel verlaging van de uitkering.

Graag kleiner huis, regels zitten in de weg

Ouderen met een (te) groot huis zouden naar een (kleiner) appartement moeten verhuizen. Maar veel 60-plussers die dolgraag plaats willen maken, kunnen dat helemaal niet. Regels of hoge kosten zitten in de weg.

Winnen blijft het leukste wat er is

“Blijf bewegen, elke dag, dan blijf je fit en houd je op hoge leeftijd een goede conditie.” De nationale tenniskampioen in de leeftijdscategorie 80-plus sport minimaal tien uur in de week.

Hoeksche Waard vraagt iets van allemaal

“Als we professionele zorg beschikbaar willen houden voor de mensen die het nodig hebben, dan vraagt dat iets van ons allemaal. Dat is de kern van de verandering.” De  Hoeksche Waard op weg naar De Goede Nieuwe Tijd.

Artsen worstelen met euthanasie bij dementie

Veel artsen vinden euthanasie bij dementie belastend en dat zal verder toenemen: ‘We zien een trend in de samenleving dat het professionele oordeel van artsen steeds minder bepalend is.’

Geen personeel voor dagelijkse koffie

Een verzorgingshuis waar vanwege personeelsgebrek de ochtendkoffieronde om de dag is. ‘Om je kapot te schamen”, geen mensen voor  zoveel werk waar je geen diploma’s voor nodig hebt en waar je zelfs geen Nederlands voor hoeft te spreken.

In de rij voor plek in knarrenhof

Honderden ouderen uit Arnhem en omgeving staan in de rij voor een woning in een knarrenhof. Het kan nog jaren kan duren voordat er plek is. Stichting Knarrenhof heeft landelijk een wachtlijst van 38.000 mensen.

Checklist voor doe-het-zelf-uitvaart

Een Utrechtse kistenmaker maakte een checklist voor de doe-het-zelf-uitvaart: “Het werkt helend om het afscheid van een dierbare helemaal zelf af te handelen.”

Later is Nu in Breda

Om senioren te helpen zich goed voor te bereiden op het ouder worden, gaat in Breda de campagne Later is Nu van start: Inwoners zijn steeds meer op elkaar aangewezen. Dit kan alleen als mensen elkaar kennen en weten waar ze hulp kunnen vinden.

Zeeland speciale dementieteams

Bij dementie komt in Zeeland de nadruk te liggen op wat dit betekent voor mensen in het dagelijks leven, niet op de ziekte zelf. Er komen dementieteams die bestaan uit professionals met én zonder zorg- of welzijnsachtergrond, aangevuld met ondersteuners als vrijwilligers of studenten.