Checklist voor doe-het-zelf-uitvaart

Kistenmaker Radboud Spruit (62) uit Utrecht maakte een checklist voor de doe-het-zelf-uitvaart, vertelt hij in NRC. Eerste punt: bel de huisarts zodra de persoon om wie het gaat, is overleden. Komt de dood onaangekondigd, bel dan 112. Wat niet nodig is – en veel mensen niet weten – is een uitvaartondernemer te alarmeren.

Kistenmaker Radboud Spruit is een groot voorstander van de doe-het-zelfuitvaart. Omdat het helend werkt om het afscheid van een dierbare helemaal zelf af te handelen. Zijn laptop staat op de tafel, de telefoon ligt ernaast. “Soms begeleid ik mensen een hele week bij een doe-het-zelf-uitvaart via WhatsApp. Terwijl ik hier gewoon aan het werk ben, beantwoord ik vragen. Of mijn telefoon staat op de speaker en ik help iemand met het invullen van de vragenlijst van het crematorium. Ik zeg altijd: als het nodig is, kom ik. Maar dat hoeft nooit.”

Organisatorisch eenvoudig

Organisatorisch gezien stelt een uitvaart niet zoveel voor, zegt Spruit in NRC, het is vooral emotioneel iets groots. De rituelen kunnen angst inboezemen en wie er geen zin in heeft, moet er vooral niet aan beginnen. Maar nabestaanden die het juist wel willen, kunnen alles zelf en zullen daar later een goed gevoel aan overhouden. “De verzorging na het overlijden is niet heel anders dan de verzorging van de zieke daarvoor.”

Van alles te leen of te huur

Spruit heeft allerlei hulpmiddelen in huis, te leen of te huur. Denk aan een schaarwagen om de kist op te vervoeren, of een kinsteun. “Al volstaat een opgerolde handdoek ook.” Hij beschikt over een koelplaat en een mobiele airco, maar het is niet verplicht om een lichaam thuis te koelen.

Zelf bepalen wat er gebeurt

Waarom werkt het helend om rond een overlijden dingen zelf te doen? “Op het moment dat je gaat handelen, en dan bedoel ik letterlijk je lichaam in beweging brengen en iets dóén, krijg je weer een beetje het gevoel van controle terug”, zegt Spruit in NRC. “Je maakt zelf keuzes en bepaalt wat er gebeurt. Dat kan al iets kleins zijn als iemand sokken aantrekken.”