Winnen blijft het leukste wat er is

Per week staat hij meerdere keren op de tennisbaan. Bé Lenten (81) uit Nijmegen speelt al jaren op hoog niveau. De Gelderlander sprak met hem nadat hij deze maand hij twee keer Nederlands kampioen werd.

Bijna twee uur duurde de finalepartij die Bé Lenten speelde tijdens het NK Tennis voor senioren in Hilversum. De Nijmegenaar draait er zijn hand niet voor om en wist de partij winnend af te sluiten. Zoals hij eerder tijdens dat toernooi ook de dubbelspeltitel veroverde in zijn leeftijdscategorie 80-plus.

Tien uur sport per week

“Blijf bewegen, elke dag, dan blijf je fit en houd je op hoge leeftijd een goede conditie”, verklaart de vitale senior zijn hoge niveau op de tennisbaan. “Ik denk dat ik per week minimaal tien uur sport; niet alleen tennissen maar ook hardlopen en fietsen.”

Selecte groep 80-plussers

Zijn prijzenkast is volgens de Gelderlander inmiddels aardig gevuld met meerdere Nederlandse titels in het enkel- en dubbelspel bij de senioren (35-plus). Elke vijf jaar verschuift hij naar een andere leeftijdscategorie, inmiddels behoort hij tot de selecte groep 80-plussers; met het groeien van de jaren neemt het aantal tegenstanders af.

Nooit opgeven

“Het is gewoon een prachtige sport”, zegt de speler van de Nijmeegse tennisvereniging Avanti ’55. “Er is altijd leuk contact met de tegenstander, je moet controle over de bal hebben, tactisch zijn, mentaal sterk, focussen. Mijn techniek is niet heel sterk, ik mis de basis die spelers hebben die jong begonnen zijn. Dus ik moet keihard werken, knokken, doorzetten, elke bal proberen te halen en nooit opgeven.”

Houd het sportief en gezellig

Ja, hij wil altijd graag winnen, zegt Lenten in de Gelderlander. “Dat blijft gewoon het leukste wat er is. Zeker als je een tiebreak speelt, zoiets blijft spannend. Ik doe mijn uiterste best, maar ik heb wel geleerd beheerst te spelen. Vroeger was ik fanatieker, dan ging je in discussie of een lijnbal in of uit was. Dat heb ik afgezworen. Ik houd het nu sportief en gezellig.”