Senioren Journaal van vrijdag 10 februari

Twijfel over warmtepomp en zonnepanelen

Ouderen in Almere Haven hebben grote twijfels of ze op hun leeftijd nog moeten investeren in een warmtepomp of zonnepanelen. “Moet ik daar nog zo veel geld in stoppen?”

Unilever: gepensioneerde profiteert mee

Unilever maakt meer winst en blijf de prijzen verhogen. “Onze aandeelhouders zijn voor een groot deel gewone mensen. Die beleggen via hun pensioenfonds in Unilever en die profiteren dus mee van de hogere winst.”

Vloer voorspelt valgevaar

Nu gemeenten verantwoordelijk zijn voor valpreventie bij ouderen, hoopt een Eindhovense ondernemer dat zij zijn slimme vloer gaan gebruiken om het valrisico bij ouderen regelmatig te meten: maandelijks over het vloertje lopen.

Huis en bankrekening geplunderd

Uit Den Haag wordt een nieuwe manier gemeld om ouderen te beroven: een  dubbele aanval waarbij eerst het huis wordt leeggehaald en daarna ook nog eens de bankrekening.

Zo komt Jan Splinter door de winter

Bij de invoering van de AOW in 1956 was een telraam genoeg. Nu 67 jaar later de borelingen van toen AOW krijgen, is de berekening te ingewikkeld voor een Pisa-wiskundetoets. Dat voedt de onvrede.

Postbode (80) weet van geen ophouden

Postbode Daan Kikkert (80) bezorgt hij nog steeds vier keer per week de post in het centrum van Laren. Maandag viert hij zijn 60-jarig jubileum. “Dit is het allermooiste werk dat er is: postbode zijn.”

Komen senioren binnenstad niet meer in?

Zwolle wordt nog autoluwer. Iedereen die door leeftijd of handicap minder goed ter been is of niet meer veilig kan fietsen, komt het centrum niet meer in, zo is de vrees.

Oss loopt voorop met mantelzorgwoningen

De gemeente Oss kan volgens MantelzorgNL een voorbeeld worden op het gebied van mantelzorgwoningen. Op 2 maart wordt daar vergaderd over het nieuwe beleid: Oss zou een inspiratiebron moeten zijn voor alle gemeenten.

Waarom de Thuisplusflat zo’n succes is

Het aantal ouderen in Nederland neemt rap toe, alleen aan geschikte huizen is een groot gebrek. In het hele land zijn steeds meer succesvolle initiatieven, zoals de Rotterdamse Thuisplusflat.

Gemeente reageert snel op Ouderen Actief

Ouderen Actief Muntendam stelde een rapport met 23 punten op over ‘fietspalen, opritten en andere obstakels’. OAM is ‘zeer content’ met de ‘snelle actie’ van de gemeente Midden-Groningen.

Langjarig contract voor inloophuis

Het nieuwe inloophuis voor senioren in Winterswijk is zeven dagen per week geopend. Het stichtingsbestuur is blij met het langjarige contract: De gemeente betaalt tien jaar de huur.

Ouderenzorg kan duurzame bouw niet betalen

Verpleeghuizen hebben geen geld de gebouwen aan te passen aan de huidige kwaliteitsstandaarden en duurzaamheidseisen. Dat heeft invloed op het welzijn van de bewoners.

Ook tegen je pensioen nog plezierig werken

De huidige krappe arbeidsmarkt vraagt om een nieuwe kijk en meer aandacht voor het slotstuk van een werkzaam leven. Een AD-pleidooi voor meer maatwerk en flexibiliteit in het afbouwen van werk.