Oss voorop met mantelzorgwoningen

“Het lijkt wel alsof de overheid alleen maar met argwaan naar zijn burgers kijkt en daarom allerlei eisen stelt, terwijl de wet van 2014 ervoor zou moeten zorgen dat het bouwen van mantelzorgwoningen makkelijker gaat.” Dat zegt juridisch adviseur Ginette Klein van MantelzorgNL in EenVandaag in een reportage naar aanleiding van problemen rond een mantelzorgwoning in de gemeente Schagen.

Vijftig gemeenten ermee bezig

Klein adviseert iedereen die een mantelzorgwoning wil bouwen altijd om toestemming te vragen bij de gemeente. “In principe hoeft dat niet, maar het voorkomt veel teleurstelling achteraf.” Volgens Klein zijn er ook vijftig gemeenten die op eigen initiatief met het onderwerp bezig zijn. Zo hebben zij beleid voor ‘pre-mantelwonen’.

Regels kunnen per gemeente verschillen

“Daar is ook steeds meer behoefte aan, maar veel gemeenten hebben nog geen beleid. Daartoe zijn ze ook niet verplicht, maar wij juichen het toe om zo’n pre-mantelzorgbeleid te ontwikkelen”, zegt de juridisch adviseur van ManrtelzorgNL in EenVandaag. Een pre-mantelwoning is niet vergunningsvrij en er zijn eisen aan verbonden. Ook deze regels kunnen per gemeente verschillen.

Gemeente Oss loopt voorop

De gemeente Oss kan volgens Klein een voorbeeld worden op het gebied van mantelzorgwoningen. Op 2 maart daar vergaderd over het nieuwe beleid waar niet alleen ouderen bij hun kinderen gaan wonen, maar gezonde jongeren zouden ook een mantelwoning kunnen betrekken op het erf van vrienden als tijdelijke aanpak van de wooncrisis. Als er maar sprake is van een sociale band tussen bewoners, om te voorkomen dat er van de nieuwe regels misbruik wordt gemaakt.

Inspiratie voor alle gemeenten

“Er is geen leeftijdsgrens meer, er hoeft geen sprake te zijn van intensieve zorg en een medische indicatie is niet nodig. Oss zou een inspiratiebron moeten zijn voor alle gemeenten”, aldus Klein in EenVandaag.