Senioren Journaal van maandag 12 september

Nog niet gewend aan vitale 80-plussers

“Onze maatschappij is nog niet gewend aan vitale tachtigplussers”, zegt de Leidse hoogleraar Jacobijn Gussekloo. “We schieten graag in de hulpstand als we denken aan oude mensen, maar ze zijn zeker niet allemaal ziek en zielig.” Er is veel variatie onder ouderen. “Leeftijd zegt niet zo veel meer.”

Het woordje ‘nog’ zou taboe moeten zijn

Moet ik aardig blijven als iemand mij (88) complimenteert ‘dat ik er nog zo goed uitzie’? Volgens etiquette-specialist Beatrijs Ritsema gaat het hier niet om een compliment, maar om een regelrechte belediging. Het uitspreken van het woordje ‘nog’ tegen ouderen zou taboe moeten zijn.

Overwinteren levert je geld op

Met de stijgende energieprijzen wordt het aantrekkelijker te overwinteren op een plek waar de zon altijd schijnt. Het leven in zuidelijk Europa en zeker in Azië is ook nog eens een stuk goedkoper: Weggaan is goedkoper dan thuisblijven,

Vertroeteld worden bij de pedicure

Het aantal pedicures groeit, maar de vraag neemt nog meer toe en er is sprake van klantenstops. “Mensen gaan niet langer alleen naar de pedicure met pijnlijke voeten, ze komen ook om drie kwartier in de stoel vertroeteld te worden.”

Met alleen AOW risico gezondheidsproblemen

‘We hebben een miljoen mensen in dit land met alleen AOW. Geen indexatie betekent voor hen onherroepelijk mentale en fysieke gezondheidsproblemen, vanwege schulden, energie-armoede of ongezonder eten.’ Dat zegt voorzitter René Héman van de artsenfederatie KNMG in de Volkskrant.

Tweedeling door verschraling van zorg

Verschraling in de zorg zal leiden tot een tweedeling in de maatschappij, verwacht zorgeconoom Xander Koolman. “Veel babyboomers hebben geld en organisatiekracht. Die gaan zorg die ze missen op een andere manier regelen.”

Huiskamerproject in drie varianten

De gemeente Echt-Susteren bespaart met succesvolle huiskamerprojecten tonnen op de ouderenzorg. Naast de gewone huiskamerprojecten zijn er ook huiskamer plus (dagbesteding) en huiskamer extra (dementerende ouderen en mantelzorgers).

Marathondebat pensioenen in Tweede Kamer

De Tweede Kamer heeft vandaag twaalf uur gereserveerd om over de nieuwe pensioenwet te debatteren, maar Kamerleden gaan er volgens het AD vanuit dat meer tijd nodig kan zijn. Het Twentse comité Pensioenactie Oost sprak met verschillende Kamerleden. “Je hoort steeds: ‘Je hebt gelijk, maar we hebben coalitieafspraken.”

Ouderen blijven weg uit kerk

De rooms-katholieke kerkdiensten in Utrecht  trekken sinds de coronapandemie 15 tot 20 procent minder ouderen. Veel van de ouderen die niet meer naar de kerk komen zijn nog wel nog parochiaan, maar volgen de dienst nu ‘op televisie’, aldus een pastoor in AD Utrechts Nieuwsblad.

Of moeten wij maar stoppen met leven?

“Nu hebben wij ouderen met slijtage van geest en lijf zorg nodig”, schrijft een oudere vrouw in de Volkskrant aan minister Kuipers. “Mogen we nu eindelijk ook eens beroep doen op zorg en een beetje aandacht. We hebben altijd onze bijdrage aan de samenleving geleverd. Met de hartelijke groet van een oudere, die dadelijk zorg nodig heeft die niet meer geleverd kan worden. Of moeten wij maar stoppen met het leven?”

Groot tekort nultredenwoningen

Ouderen die huren bij woCom krijgen vanaf 1 oktober voorrang als ze binnen de gemeente waar ze wonen verhuizen van een ruime eengezinswoning naar een kleinere levensloopbestendige woning. De voorrangsregeling is volgens het Eindhovens Dagblad op aandringen van de bewonersraad tot stand gekomen. “Er zijn voldoende eengezinswoningen, maar aan nultredenwoningen is een groot tekort.”

Als 70-plusser juist in topvorm

Koning Charles (73) is lang niet de enige werkende senior. “Mensen vragen mij weleens waarom ik nog niet met pensioen ga. Maar ik ben nu juist in topvorm”, vertelt Jack Wiebenga (77), directeur van ouderenuitzendbureau Actief 65+, tegen RTL Nieuws.

Kleiner wonen, maar zonder VvE

“Wij, 62 en 73 jaar oud, kinderen binnenkort allemaal het huis uit, wonen straks ook redelijk ruim. Maar een appartement lijkt me niets, want dan krijg je met een VvE te maken”, schrijft een Telegraaf-lezer. “Nu nemen we alle kleine en grote beslissingen rondom het huis nog zelf en beslissen zelf over de financiën hiervoor.”

Pokeren met miljarden aan andermans geld

Herman Bouter (financieel planner) schrijft in zijn column in de Telegraaf: “Hoe kunnen de Kamerleden toetsen of de nieuwe pensioenwet ook daadwerkelijk een verbetering voor de deelnemers is? Daar heb ik mijn twijfels bij, want dit lijkt meer op pokeren met pensioenen. Bluffen met miljarden aan andermans geld gaat mij toch echt te ver.”

Genieten als jongere oudere

“Ik geniet echt van mijn leven als jongere oudere”, zegt een 61-jarige verpleegkundige met deeltijdpensioen (single, twee volwassen kinderen) in NRC. Ze heeft lage vaste lasten en een goed pensioen. “Nu werk ik drie dagen per week. Er is een rust gekomen in mijn leven! Ik krijg weer energie voor andere dingen. Ik vond het ook wel een goede voorbereiding op mijn echte pensioen. De overgang van fulltime naar helemaal niks lijkt me te groot.”