Driekwart gepensioneerden leverde in

In 2021 hadden we een heel klein beetje meer te besteden dan in 2020: de dynamische koopkracht ging er door de bank genomen met 0,3% op vooruit.

Dat is de kleinste plus van de afgelopen jaren en bovendien ongelijk verdeeld: waar 60% van de werkenden wat meer kon uitgeven, ging driekwart van de gepensioneerden erop achteruit.

Dit jaar nog veel somberder

Dat blijkt volgens de Telegraaf uit cijfers die het CBS vandaag publiceerde. Voor 2022 ziet het er nog veel somberder uit. Het Centraal Planbureau gaat in de laatste raming uit van 7% koopkrachtverlies in doorsnee. “Dat betekent dat de helft wat minder verliest, maar dat het voor de andere helft van de bevolking nog ernstiger is”, verklaart CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen.

Hoge inflatie, geen indexering

Gepensioneerden profiteren zelden van het vinden van een nieuwe, beter betalende baan. Voor maar liefst driekwart van deze groep ging hun koopkracht in 2021 achteruit. Dat komt door de hoge inflatie en het uitblijven van indexeren van pensioenen. “De AOW wordt nog wel gecorrigeerd voor inflatie, maar veel pensioenfondsen konden dat in 2021 niet”, zegt Van Mulligen in de Telegraaf. “Senioren met een wat hoger pensioen gingen er meer op achteruit dan ouderen met een klein pensioentje, bij wie de AOW een groter deel van het inkomen vormt.”