Senioren Journaal van maandag 8 mei
Duizend euro om eigen woning aan te passen
Er zijn veel mogelijkheden voor 65-plussers om hun eigen huis aan te passen, maar die aanpassingen zijn duur. De gemeente Hengelo trekt nu per woning 1000 euro uit, als subsidie voor ouderen die een eigen woning hebben.
Waar blijft mijn huishoudhulp?
Een 75-jarige krijgt via de Wmo huishoudelijke hulp, vraagt op tijd verlenging aan, maar krijgt dan te horen dat ze op de wachtlijst staat. Na tussenkomst van de Nationale Ombudsman komt er alsnog weer hulp.
Vrijwilligers vooral zeventigers
Tijd dat boomers voor boomers gaan zorgen? “Dat doen we al jaren.” “Vrijwilligers die bejaarden naar tandarts, fysiotherapeut of ziekenhuis vervoeren zijn bijna allemaal gepensioneerden.”
50-plussers zeer geschikt als energiecoach
Juist 50-plussers zijn zeer geschikt voor het werk als energiecoach, zegt de directeur van Energiebox. “Wij merken dat ze goed zijn in vertrouwen wekken bij mensen. En dat is nodig als je bij mensen thuis komt.”
Een 100-jarige die nul hulp nodig heeft
De 100-jarige Corry van der Zon bestiert nog haar eigen huishouden, hulptroepen komen er niet in. ‘Alles doe ik zelf: de ramen lappen, stofzuigen, de boodschappen, aardappels schillen, koken, afwassen.’
Da’s zo gefietst
In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017. De overheid lanceert hiertoe vandaag een campagne: ‘Da’s zo gefietst’ . Onderdeel hiervan zijn ook verbetering van de fietsveiligheid en lesprogramma’s voor ouderen.
Wachtlijst ouderenzorg nieuwe piek
De wachtlijst voor een plek in een ouderenzorginstelling voor cliënten met de meest urgente zorgvraag is bijna 60 procent gestegen in een jaar tijd. Vergeleken met twee jaar geleden is de lijst verdubbeld.
Babyboomers al sinds 1980 machtspositie
Waarom het woord babyboomer schrappen? “Deze groep heeft een grote vinger in de pap gehad bij alle beleidsvorming van 1980 tot 2010 en bezit het grootste kapitaal.”
Hele dorp betrokken bij de zorg
Deze week opent in Warmenhuizen een trefpunt voor inwoners, waar ze terecht kunnen voor alles rondom een gezond, gelukkig en zelfstandig leven. Het is één van de eerste concrete oplossingen uit een Living Lab.
Stap In Stap Uit blijft rijden
De twee elektrische pendelbusjes voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn, blijven toch rijden in Zutphen. Dat is mogelijk door de financiële steun van een aantal gepensioneerde particulieren.
Met water langs bij 85-plussers
In Boxtel gaan met vrijwilligers met een fles water op visite bij inwoners van 85 en ouder. Om te benadrukken hoe belangrijk het is om bij extreme hitte voldoende te drinken.
Kijk vooral naar wat nog wél kan
Erken het verdriet en toon begrip, is een van de tips van een casemanager dementie. “Probeer vervolgens het gesprek te leiden naar wat wel goed gaat.” En: Neem niet te veel over.
Geen geld om huis te verduurzamen
‘Ouderen hebben veelal geen geld om hun huis te verduurzamen om de gasrekening te verlagen”, aldus een commentaar op de klimaatplannen van het kabinet.
Ik ben vrijwilliger maar mijn auto niet
“Niet alleen werkenden worden de auto uitgejaagd, ook vrijwilligers”, schrijft een vrijwilliger. “Ik zeg vaak: ik ben vrijwilliger maar mijn auto niet. Dus wordt het voor deze mensen onbetaalbaar en stoppen zij met hun vrijwilligerswerk.”
Land van de Grijzende Zon
Japan staat aan de vooravond van een demografische ramp door de daling van het aantal geboorten. Premier Fumio Kishida waarschuwt dat het land op het punt staat als samenleving niet meer te kunnen functioneren.