Kijk vooral naar wat nog wél kan

“Zorg dat je een casemanager dementie krijgt”, is in het AD het advies van Lilian Frijters, zelf casemanager en expert op dementie.nl, het platform van Alzheimer Nederland.

“Het eerste waar mensen behoefte aan hebben, is iemand die kan ontzorgen en uitleg over het ziektebeeld en tips geeft. Iedereen heeft recht op een casemanager, de huisarts kan je hiernaar verwijzen. Een casemanager is er ook voor de naasten en helpt de weg vinden in het oerwoud van wetten, regels en zorgmogelijkheden.”

Neem niet te veel over

Erken het verdriet en toon begrip, is in het AD een van de tips van de casemanager.  “Probeer vervolgens het gesprek te leiden naar wat wel goed gaat. Onderneem iets waar diegene blij van wordt, zoals even wandelen of naar een museum gaan. Stimuleer mensen met dementie zo veel mogelijk dingen zelf te blijven doen, dat geeft een goed gevoel. Neem niet te veel over. Dat vraagt soms wat geduld, maar als dat een keer niet lukt, is het ook niet erg.”

Goed dagstructuur

Verder: Zorg voor een goede dagstructuur: op vaste momenten opstaan, eten en drinken. Zet samen alles in een agenda, zelfs huishoudelijke klusjes, adviseert Frijters in het AD. “Met dit soort trucjes kunnen mensen nog veel zelf. En een vaste dagindeling geeft houvast. Dat is belangrijk want het voelt voor mensen met dementie alsof ze de controle kwijt zijn.”

Naar clubjes blijven gaan

De casemanager adviseert ook je naaste met dementie te stimuleren om zo lang mogelijk naar zijn of haar clubjes te blijven gaan. “Of zoek een plek met geschikte dagactiviteiten. Sociale interactie is heel belangrijk om het taalgebied in de hersenen te blijven stimuleren.”