Da’s zo gefietst

Begin 2025 moeten er honderdduizend mensen meer naar hun werk fietsen dan nu. Het kabinet wil volgens het AD met een publiekscampagne meer werknemers verleiden de auto te laten staan.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) lanceert vandaag een campagne die drie jaar zal lopen. In 2027 moet er 20 procent meer gefietst worden dan in 2017.

Fietsveiligheid verbeteren

De campagne ‘Da’s zo gefietst’ wijst volgens het AD automobilisten erop dat fietsen gezonder én goedkoper is. Vorig jaar trok het kabinet 780 miljoen euro uit voor betere fietsvoorzieningen. Het geld is voor onder andere betere fietsstallingen bij stations en meer fietspaden om woonwijken beter bereikbaar te maken. Daarnaast is er geld om de veiligheid te verbeteren. Vorig jaar kwamen in Nederland 737 mensen om door een verkeersongeval, 155 meer dan een jaar eerder. De stijging was het grootst onder fietsers van 75 jaar en ouder.

Lesprogramma’s voor ouderen

Het kabinet werkt samen met provincies en gemeenten aan een plan om de fietsveiligheid te verbeteren. Er is 500 miljoen euro beschikbaar voor onder meer de aanleg van gescheiden fiets- en autobanen en het vervangen van rechthoekige stoepranden door schuine, zodat fietsers minder makkelijk vallen. Ook zijn er in ruim tweehonderd gemeenten lesprogramma’s voor ouderen extra te laten oefenen in het verkeer, aldus het AD.