Kwetsbare ouderen in beeld krijgen

Helmond kent in totaal zo’n 5500 kwetsbare ouderen die niet of nauwelijks in beeld zijn bij organisaties. Om dat aantal te verlagen, gaan diverse partijen in de stad volgens het Eindhovens Dagblad intensiever samenwerken onder de noemer Aandacht voor Ouderen.

In Helmond zijn er al veel organisaties die zich dagelijks inzetten voor oudere bewoners. Voorzitter Joost Verspaget van Aandacht voor Ouderen is er echter van overtuigd dat je samen veel meer kunt bereiken. Die overtuiging hebben wethouder Marita van Lierop en bestuurders van diverse instellingen in de stad inmiddels ook.

Professionals en vrijwilligers

Aandacht voor Ouderen is een mix van professionals en vrijwilligers. Het Oranjefonds steunt Aandacht voor Ouderen financieel en organisatorisch. Ook de gemeente Helmond draagt bij. Beide partijen leveren in totaal ruim 150.000 euro. Wethouder Marita van Lierop is blij met de werkgroep van enthousiaste vrijwilligers en professionals.

Leuke activiteiten

“In Helmond willen we dat ouderen blijven meedoen in de samenleving. Actief blijven, een gezonde leefstijl en een sociaal netwerk zijn hierbij belangrijke pijlers. Elkaar ontmoeten bij leuke activiteiten draagt hier in positieve zin aan bij”, aldus de wethouder in het Eindhovens Dagblad.

Behoeften en drempels

Aandacht voor Ouderen richt zich de komende tijd onder meer op activiteiten voor senioren en het project ‘Praten over later’ in samenwerking met de gemeente. Verder komt er een onderzoek naar ‘behoeften en drempels voor kwetsbare ouderen om het eigen welzijn te verbeteren’.