Senioren Journaal van woensdag 7 juni

Henk (95) componeert nog elke dag

Geen dag of Henk van der Vliet (95) uit Roosendaal componeert nog. “Ik móet, iedere dag. Anders besta ik niet – componeren is mijn elixer. Beter wordt het niet meer, maar ik wil wel groeien.”

Afscheid nemen wordt niet makkelijker

Gaat afscheid nemen makkelijker als je het vaker doet, werd de lezers van Trouw gevraagd. Het antwoord is: nee. “Waar het in de kern om draait is dit: kan ik al die stapjes terug accepteren of niet?”

Petitie voor betere ouderenzorg

De voorzitter van Stichting Ouderennetwerk West-Friesland en initiatiefnemers van ‘Stop verwaarlozing ouderen’ hebben gisteren in Den Haag een petitie aangeboden aan Tweede Kamerleden.

Dementie is niet alleen maar erg

Anita Kaemingk (neuropsycholoog) blogt bij Medisch Contact over haar 95-jarige moeder. “Dementie is niet alleen maar erg. Moeder voelt zich goed, gezond zelfs, zegt ze vaak. Ze heeft meestal goede zin.”

Kennisagenda Woongemeenschap 50-plus

De LVGO (gemeenschappelijk wonen ouderen) roept onderzoekers, kennisontwikkelaars, beleidsmakers en financiers op om aan een Kennisagenda mee te werken. “Geen onderzoek over maar met bewoners van woongemeenschappen.”

Door pensioenwet zorgen over pensioen

De meeste mensen maken zich zorgen over hun pensioen nu de nieuwe pensioenwet is aangenomen door de Eerste Kamer. Mensen tegen hun pensioenleeftijd aan hebben de meeste zorgen, meldt EenVandaag Opiniepanel.

Vitaliteit, welke prijskaartje hang je daaraan

Hoe meet je of een organisatie als Alphen Vitaal succes boekt? “We trainen elke week driehonderd ouderen. Als die daardoor steviger staan en minder vallen, scheelt dat medische kosten. Maar wat voor prijskaartje hang je daaraan?”

Toegankelijkheid balkons regelen

De Tweede Kamer gaat op 8 juni met minister De Jonge in debat over bouwregelgeving. Een aantal organisaties roept op om meer en betere toegankelijkheidseisen op te nemen in de bouwregelgeving, om te beginnen voor balkons.

Biljartdag voor KBO-PCOB leden

Op 3 juli is er op de Simonis Biljartlakens Landsfinale een dag speciaal voor de leden van seniorenorganisatie KBO-PCOB, meldt biljartbond KNBB. “Gezelligheid, actief en recreatief bezig zijn gaan hand in hand.”

Noodlijdend 55 plus krijgt hulp van gemeente

De Stichting 55 plus in Enschede blijft bestaan. Wethouder en gemeenteraad zijn bereid zich ervoor in te zetten. Vanwege financiële tekorten (door hoge huur en onvoldoende aanwas) dacht de stichting aan opheffen.