Henk (95) oudste componist van Nederland

Geen dag of hij componeert nog. Hedendaags klassiek, op zijn piano. Wat heet, schrijft BN De Stem, Henk van der Vliet uit Roosendaal is zelf een moderne klassieker met zijn 95 jaar. “En ik wil nog altijd beter, mooier. Jammer dat er zo weinig mensen naar mijn muziek willen luisteren.”

Op een borrel van muziekuitgeverij Donemus die het werk van zo’n zeshonderd Nederlandse componisten koestert en beheert, kreeg Henk van collega’s de complimenten voor zijn vitale werk. De oudste componist van Nederland, loofden ze.

Anders besta ik niet

“Ik móet, iedere dag. Anders besta ik niet – componeren is mijn elixer. Beter wordt het niet meer, maar ik wil wel groeien. Je bent nooit helemaal tevreden. Soms is dat verschrikkelijk, blijf ik proberen.” Hij componeerde bij benadering honderdvijftig werken. Voor dwarsfluit – zijn lievelingsinstrument -, voor kleine en grote ensembles, zangverenigingen, etudes voor de gemeente Breda en stukken voor het Roosendaals Symphonie Orkest.

Andere wereld

Ouder worden is een kwestie, merkt hij volgens BN De Stem, toch wat stram. Vooral het gemis aan vrienden die er niet meer zijn. Ontdekken dat je in een andere wereld leeft dan de meesten om je heen. “Je wordt een einzelgänger, hoewel dat ook in mijn karakter zit.”

Stil geworden

Gelukkig verkoopt uitgeverij Donemus af en toe nog wat van zijn bladmuziek, maar het is stil geworden, betreurt Henk. De Nederlandse Operastichting deelde hem plastisch mee dat voor zijn werk zeker de komende vijf jaar geen plaats is. Zo zijn er wel meer stukken die nooit hun première hebben beleefd.

Een schouderklop

“En daar is het een componist toch om te doen”, zegt Henk van der Vliet in BN De Stem.”Je zoekt toch de bevestiging, een schouderklop. Bovendien is het mooi als een muzikant kleur geeft aan jouw compositie, dat hij er iets in stopt wat jij zelf niet hebt bedacht.”