Verpleegzorg thuis clusteren

Zorgorganisaties die verpleegzorg thuis aanbieden, staan onder grote druk om te voldoen aan de toenemende vraag. Zorgmedewerkers rijden af en aan door de wijk om kwetsbare ouderen met een Volledig Pakket Thuis (VPT) te verzorgen,schrijft Zorgvisie.

Vanwege het personeelstekort noemt Zorgverzekeraar DSW het overheidsbeleid van zo lang mogelijk thuis ‘inefficiënt’, en financiert deze vorm van zorgverlening daarom nauwelijks als ouderen niet dicht bij elkaar wonen.

Personeelskrapte

De wens vanuit het ministerie van VWS dat ouderen zo lang mogelijk thuis blijven wonen, ook mensen met een intensieve zorgvraag, is zorgwekkend voor zorgverzekeraar DSW vanwege de personeelskrapte. “Het is maar de vraag of we iedereen in de eigen woning van zorg kunnen blijven voorzien”, zegt de manager Care bij DSW tegen Zorgvisie. “Cliënten dicht bij elkaar is altijd efficiënter dan iedereen verspreid in de wijk. We moeten ons niet blindstaren op het idee dat alles op te lossen is in de thuissituatie.”

Bij elkaar wonen

DSW maakt zich sterk ‘het bevriezen van de bouw’ van verpleeghuizen op te heffen, omdat in verpleeghuizen cliënten wel geclusterd wonen. Ook werkt de verzekeraar samen met gemeenten om woningen te bouwen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen. Met één zorgorganisatie is DSW aan het nadenken over niet-geclusterde verpleegzorg thuis, maar dat lukt alleen als het team bestaat uit medewerkers met verschillende functies, van wie veel welzijnsmedewerker zijn.

.