Senioren Journaal van maandag 7 augustus

Niets meer tussen eengezinswoning en doodskist

“Wij rollen de komende decennia recht vanuit onze ruime eengezinswoningen onze smalle doodskisten in”: Met dank aan Rutte c.s. is qua levensloopwonen alles afgebroken waar de boomers eerder op konden rekenen.

Weer aan het werk, dat moet makkelijker

“Ik ben 72 en nog steeds van waarde op de werkvloer”, schrijft een van de klusjesmannen van KlusHeeren. Hij roept werkgevers op om meer ouderen deze kans te geven. Uit een reactie blijkt dat de wetgeving tegenwerkt.

Met knarrenhof meer activiteit en meer ideeën

Voor veel ouderen is een knarrenhof een uitkomst, blijkt uit onderzoek. Bewoners ervaren verbetering van de kwaliteit van leven, doen vaker mee aan activiteiten en hebben meer nieuwe ideeën.

Zelf ook meebepalen wat goede zorg is

‘Patiëntenorganisaties, zorgverleners en zorgverzekeraars maken samen afspraken over wat goede zorg is.’ En de ouderen zelf dan, mogen die ook (mede)bepalen wat goede zorg is?

Veel te lang moeten wachten op gemeente

“Het kan niet zo zijn dat je bijna een jaar moet wachten op een reactie van de gemeente. Dat is onaanvaardbaar lang.” Dat schrijft de Nationale Ombudsman aan de hand van de gang van zaken rond een Wmo-aanvraag.

Met elkaar meer zorgen en minder werken?

Misschien moeten we met elkaar meer gaan zorgen, met als gevolg minder tijd om te werken, zegt een hoogleraar gezondheidsrecht. En als we meer informele zorg verwachten, van wie dan? En gaan we daar dan voor betalen?

In grijze gemeenten gaten in kerkbestuur

De Protestantse Kerk in Nederland is een van de organisaties die drijven op vrijwilligers. Door de vergrijzing is er een tekort, en als er al iemand belangstelling heeft, wil de vrijwilliger liever een korte klus dan een langdurig verband.

Groepswonen als duurzame ontwikkeling

Centrum Groepswonen heeft een methode ontwikkeld om in gesprek de uitgangspunten van een nieuwe gemeenschap helder te krijgen. Deze methode staat beschreven in een gratis te downloaden boekje.

Het geboortecijfer moet omhoog

Arbeidstekorten, zoals in de zorg, vragen om grotere gezinnen, schrijven twee hoogleraren. Het geboortecijfer moet omhoog, naar gezinnen met drie kinderen (met hogere kinderbijslag en meer kinderopvang).

Laatste editie festival Old Dèventer?

“Mensen die nu met pensioen gaan,hoeven niet meer zo vermaakt te worden, omdat ze zichzelf wel vermaken.” De harde kern van festival Old Dèventer stopt en de vraag is of het festival na dit jaar nog doorgaat.