Hoe rantsoeneer je de zorg

“We reguleren van alles om de gezondheid te verbeteren, maar hoe meten we het effect van regulering? Eigenlijk weten we dat nog niet goed.” Dat zegt hoogleraar gezondheidsrecht Anniek de Ruijter in NRC.

Dat we zorg organiseren in de context van een staat, doet iets met je identiteit als burger en je relatie met de staat, merkt de hoogleraar gezondheidsrecht op in NRC. “Je verwacht iets en daar betaal je belasting voor. De lastige vraag is: hoe ver gaat dat? Hoe rantsoeneer je de zorg?”

Meer zorgen, minder werken?

Waar De Ruijter dan aan denkt? “Er zijn steeds meer ouderen die meer zorg nodig hebben. Er klinken nu al waarschuwingen dat met de huidige zorgvraag in de toekomst meer dan een derde van de Nederlanders in de zorg moet werken. Misschien moeten we met elkaar meer gaan zorgen, met als gevolg minder tijd om te werken. Als we meer informele zorg verwachten, van wie dan? En gaan we die vrouwen – het komt vaak neer op vrouwen – daar dan voor betalen? Hoe dan ook moeten we de rollen voor overheid, inclusief die van de EU, en burgers herschikken.”

Lang gezond leven is geen recht

Dit raakt voor het gezondheidsrecht ook aan belangrijke juridisch-ethische vragen, merkt De Ruijter in NRC op. “Hoe ver gaan we in ons doel van lang en gezond leven? Je kunt drie keer per jaar in de scanner gaan liggen, je dna uitpluizen, alles kan, maar de garantie loopt tot de achterdeur. Een lang gezond leven is geen recht.”