Het geboortecijfer moet omhoog

Arbeidstekorten, zoals in de zorg, vragen om grotere gezinnen, schrijven Tinie Kardol (emeritus hoogleraar vergrijzingsvraagstukken,Brussel) en Jos Schols (hoogleraar ouderengeneeskunde, Maastricht) in Trouw. Het geboortecijfer moet omhoog.

“We leven al meer dan een halve eeuw in een tijdperk van geboortebeperking. Tussen het eind van de jaren vijftig van de vorige eeuw en anno 2023 is in ons land het geboortecijfer zowat gehalveerd en gedaald naar 1,6 geboorten per vrouw.”

Ouderenzorg beperkt

Alleen al in de zorg komen we over tien jaar meer dan 130.000 arbeidskrachten tekort. Voor het ministerie van volksgezondheid is dit een van de reden om de institutionele zorg voor ouderen te beperken tot 125.000 plaatsen en te benadrukken dat niet een zorginstelling maar de thuissituatie van ouderen het zorgspeelveld van de toekomst moet worden.

Arbeidsmigratie geen oplossing

Wat de beide wetenschappers in hun artikel in Trouw opvalt is dat naast meer werkuren en langer doorwerken ook arbeidsmigratie wordt gezien als oplossing om het tekort op de arbeidsmarkt op te vangen. Maar het aantal arbeidsmigranten zal door de vergrijzing uiteindelijk afvlakken.

Drie kinderen

Volgens Kardol en Schols ligt het meer voor de hand het om het geboortecijfer in eigen land een flinke boost te geven, schrijven zij in Trouw. “Een gezinsgrootte van ongeveer drie kinderen, hogere kinderbijslag, uitbreiding en betere toegankelijkheid van voorzieningen voor kinderopvang dragen bij aan voldoende potentieel aan mantelzorgers en aan arbeidskrachten voor de zorg en voor tal van andere sectoren.”