Senioren Journaal van maandag 30 oktober

Mantelzorger gek van gedoe

Patiëntenfederatie Nederland, Alzheimer Nederland, ouderenorganisaties KBO en ANBO en belangenorganisatie MantelzorgNL starten een petitie om een einde te maken aan de bureaucratische rompslomp voor mantelzorgers: Stop de Regelkolder.

Gemiddeld zeven uur slaap

Ouderen hebben vaker slaapproblemen, maar dat is soms een kwestie van perceptie, zegt een slaapoefentherapeut: Minder goed slapen hoort ook gewoon bij ouder worden. Gemiddeld slapen ouderen zeven uur.

Seniorenwoningen nu overal op de agenda

De bouw van op ouderen gerichte woningen komt nog niet van de grond, maar er is wel meer bewustwording. Seniorenwoningen staan nu bij vrijwel alle gemeenten op de agenda.

Past verpleeghuis nog bij de tijdgeest?

Elders in de wereld krijgen instellingen meer geld krijgen naarmate mensen met dementie actiever zijn, en minder zorg nodig hebben. Passen onze verpleeghuizen nog bij de huidige tijdgeest of moeten we op zoek naar andere woonvormen?

Fittest, advies en aanbod van gemeente

De gemeente Borger-Odoorn organiseerde een fittest voor de ouderen tussen 67 en 85 jaar. Na de test volgde een gesprek met een adviseur sport en zorg & welzijn. En volgde een gratis aanbod van de gemeente.

Hofje voor ouderen en mantelzorgers of starters

Speciaal voor ouderen, starters en mantelzorgers worden zestien huizen gebouwd in de Nieuwegeinse woonwijk Fokkesteeg: zeven koopwoningen voor 50-plussers, negen sociale huurhuizen voor mantelzorgers of starters.

Afschaffen contant geld kan echt niet

Het afschaffen van contant geld kan echt niet, zeker niet voor een ziekenhuis waar veel mensen en vooral ook ouderen van afhankelijk zijn in de regio. Dat schrijft KBO Limburg in een brief aan het Laurentius Ziekenhuis in Roermond.

50+ maar nog lang niet dood

De hoofdredacteur Saar Magazine komt op voor vijftigplusvrouwen. Maar ze bekritiseert ze ook. “Ik kom een hoop zuurheid, piekerigheid en uitgeblustheid tegen.”

Oma Kokkie viral met video’s kleindochter

Oma Kokkie (79) wordt voortdúrend herkend in Utrecht sinds haar kleindochter Levy (21) op sociale media video’s deelt met haar oma in de hoofdrol. Levy: “Ik vind het leuk om de dingen die wij als jongeren doen aan haar te laten zien.”

Een woning als stilleven

“Ooit was er een tijd, niet eens zo lang geleden, dat spullen werden gemaakt om een leven lang mee te gaan.” Huis Sloëtjes in Hilversum laat zien hoe een middenklassegezin een halve eeuw leefde.