50+ maar nog lang niet dood

Barbara van Erp, oprichter en hoofdredacteur van Saar Magazine en de Saar-podcast, komt op voor vijftigplusvrouwen. Maar ze bekritiseert ze ook, blijkt uit een interview in NRC.

Over vrouwen van boven de vijftig wordt altijd lacherig gedaan, zegt Barbara van Erp (54). Ze worden op één hoop geveegd met zestigers, zeventigers en tachtigers. En daarmee is het imago van vijftigplus, volgens haar: krakende knieën, pijnlijke gewrichten, de overgang, incontinentie. “Niemand zegt: oh ja, leuk, eindelijk weer vrijheid! De kinderen het huis uit! Festivals, dansen! Nieuwe liefdes, voor jezelf beginnen.”

Tijdschrift,  podcast en boek

Die reacties kreeg ze volgens NRC ook toen ze in 2016 met Saar Magazine begon. Dat was eerst een online tijdschrift voor vrouwen van boven de vijftig, maar verscheen al snel in een papieren uitgave (oplage 22.500). Kort, cynisch lachje. “Hahaha, gaat zeker over de overgang en zo?” Vorig voorjaar volgde de wekelijkse Saarpodcast, met gemiddeld 25.000 luisteraars per aflevering. Ondertitel: ‘50+ maar nog lang niet dood’. Deze week verschijnt het eerste Saar-boek.

Veranderend imago

Het imago van de vijftigplusvrouw is aan het veranderen, denkt ze. “Maar nog steeds moeten vrouwen die ouder zijn dan vijftig heel snel weg van tv en is alles en iedereen bezig met verjongen terwijl half Nederland vijftigplus is. Dat vind ik een belediging.”

Een beetje man-uppen

“Ik kom een hoop zuurheid, piekerigheid en uitgeblustheid tegen onder vrouwen”, zegt Van Erp in NRC. “En al die digibeten! We hebben lang geprobeerd om geen meiden van twintig of dertig bij ons te laten werken, iedereen moest vijftig zijn, maar het témpo van die mensen! Niet te doen! Ik vind dat vijftigplusvrouwen een beetje moeten man-uppen, niet de hele tijd zeggen: dat kan ik niet.”