Steeds meer pakket zonder fysio

Zo’n vier miljoen mensen zijn niet aanvullend verzekerd voor fysiotheraptie, meldt ABN AMRO volgens NU.nl. Een deel van deze mensen kan die zorg zelf betalen, maar er is ook een grote groep die zich dit niet kan veroorloven.

“Als mensen een beweegklacht hebben en niet verzekerd zijn voor fysiotherapie gaan ze vaker naar de huisarts”, zegt het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). “Ook zien we dat mensen met klachten blijven rondlopen, die klachten worden vervolgens erger, waardoor ze naar het ziekenhuis moeten.”

Fit en vitaal blijven

De dubbele vergrijzing (het aantal ouderen stijgt terwijl ze ook steeds ouder worden) en de groei van chronisch zieken zorgen voor een stijgende vraag naar fysiotherapie. Mensen gebruiken de fysiozorg ook steeds vaker preventief, omdat ze fit en vitaal willen blijven. Ondanks ziekte of ouderdom willen mensen kunnen blijven deelnemen in de maatschappij, aldus NU.nl. Binnen de branche is ook veel uitstroom. Veel fysiotherapeuten kiezen ervoor om elders in de zorg te werken waar gunstigere arbeidsvoorwaarden zijn.