Mantelzorger gek van gedoe

Patiëntenfederatie Nederland, Alzheimer Nederland, ouderenorganisaties KBO en ANBO en belangenorganisatie MantelzorgNL willen een einde aan alle bureaucratische rompslomp waar mantelzorgers voortdurend mee te maken hebben. Daarom starten ze de online petitie ’Stop de Regelkolder’, meldt  de Telegraaf.

Aanleiding is een peiling van MantelzorgNL onder 650 leden waaruit blijkt dat driekwart van de mantelzorgers last heeft van alle administratieve regelonzin. “Die kost ze nu zo’n vier uur per week. Deze uren komen bovenop alle zorguren voor geliefde naasten en steeds vaker ook bovenop een fulltime baan”, zegt Esther Hendriks, bestuurder van MantelzorgNL, in de Telegraaf.

Steeds opnieuw bewijzen

Zo moeten mantelzorgers steeds opnieuw bewijzen dat ook professionele zorg voor naasten nog altijd nodig is. Daarvoor moeten ze geregeld dezelfde formulieren invullen. Ook zijn ze veel tijd kwijt aan telefoontjes naar instanties die langs elkaar heen werken. Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Samenleving, begrijpt dat mantelzorgers er gek van worden. “Het is zoveel onnodige bureaucratie.”

Zeven uur per week

Op dit moment zijn er vijf miljoen mantelzorgers die onbetaald voor één of meer naasten zorgen,aldus de Telegraaf. Gemiddeld zijn ze zo’n zeven uur per week aan het zorgen. Daarbovenop komen de vier uur die ze wekelijks bezig zijn met administratieve regelonzin. Uit een peiling van MantelzorgNL blijkt dat driekwart van de mantelzorgers daar last van heeft.

Werkenden zitten klem

Mantelzorg en werk combineren is een zware en soms bijna ondoenlijke combinatie, meldt onderzoeksprogramma Pointer: Veel mantelzorgers gaan daarom minder werken of melden zich ziek, zo blijkt uit onderzoek. 18 procent van de uitval door ziekte is mantelzorggerelateerd, zo zijn de schattingen. Voor werkgevers dus extra belangrijk om ervoor te zorgen dat hun mantelzorgende medewerkers blijven staan. Maar zijn werkgevers daar wel klaar voor? Zijn de zorgverlofregelingen wel afdoende? Wie betaalt uiteindelijk de rekening van de vergrijzende samenleving, waarin we steeds meer voor elkaar moeten gaan zorgen?

Werkgevers draaien op voor kosten

Steeds meer mantelzorgers zijn overbelast. Toch zijn er vanuit het Rijk amper regelingen om ze bij te staan, schrijft Trouw. De meeste werkgevers vinden dat het Rijk moet bijdragen aan een zorgverlofregeling voor mantelzorgers. Die bestaat op dit moment niet. Mantelzorgers kunnen enkel terugvallen op kortdurend zorgverlof. Ze hebben daarmee recht op twee werkweken aan verlof tegen 70 procent van hun salaris. Wie langer verlof wil, is afhankelijk van de ruimhartigheid van de werkgever. Die is namelijk niet verplicht om een salaris uit te keren tijdens langdurig zorgverlof.

Betaald zorgverlof?

Veel te veel mantelzorgers zijn zeer overbelast, zegt ook staatssecretaris Maarten van Ooijen van gezondheidszorg tegen Pointer. Persoonlijk voelt hij wel voor een vorm van zorgverlof waarbij mantelzorgers voor langere tijd (een deel van) hun salaris uitgekeerd krijgen. Maar een beslissing daarover laat de demissionaire staatssecretaris aan een nieuw kabinet.