Senioren Journaal van maandag 30 januari

Gezonde 100-plussers allemaal optimisten

Intussen 400 geestelijk gezonde 100-plussers nemen deel aan Amsterdams onderzoek naar alzheimer. Het zijn allemaal optimisten: wat ze ook meemaakten, ze zitten nooit bij de pakken neer.

Nu de Duurzaam Wonen Lening

De Blijverslening en Verzilverlening maken plaats voor de Duurzaam Wonen Lening. “Met de nieuwe lening kunnen ouderen hun woning verduurzamen, energiezuinig én levensloopbestendig maken.”

80-plusser ontdekt de sociale media

Nederlanders dompelen zich steeds verder onder in sociale media. “Zelfs bij de categorie 80 jaar en ouder zit de groei er in.” Facebook raakt uit de gratie.

Liefst toch wel drie slaapkamers

De seniorenmakelaar van de woningcorporatie ontmoet veel ouderen die wel zeggen te willen verhuizen naar een passende woning, maar niet direct of afzeggen. “Het blijft een kritische groep en dat is ook best logisch.”

Zelf doen als motto ouderenzorg

Het Friese ZuidOostZorg vormt een leergemeenschap met Hanzehogeschool Groningen. “De focus van veel onderzoek hier ligt op reablement: hoe helpen we mensen zolang mogelijk voor zichzelf te zorgen?”

Garage als een soort aanleunwoning

Steeds vaker verschijnen mantelzorgwoningen in achtertuinen en worden garages een soort aanleunwoningen, ziet een Limburgse makelaar. “Niet altijd omdat mensen daar zelf voor kiezen, vaak zien ze geen andere mogelijkheid.”

Tegenvallende AOW-uitkering

Geen 10 procent verhoging van de AOW-uitkering, maar hooguit zo’n 8 procent: ouderen die geen internet hebben voelen zich behoorlijk op het verkeerde been gezet. De SVB geeft uitleg.

Levenskwaliteit centraal

Het Integraal Zorgakkoord vergt een omslag in het denken van de zorgverlener. Voorop staan wat een behandeling toevoegt aan de kwaliteit van leven, niet of een behandeling medisch mogelijk is.

Vitaliteit niet alleen fysieke scores

Seniorenvereniging KBO Bergeijk organiseert morgen een Vitaliteitsdag. “Het gaat hierbij niet alleen om de scores op de fysieke metingen, maar zeker ook om de mentale gezondheid en zingeving.”

Op je tandvlees naar pensioen

Een vertrekkend pensioenfondsvoorzitter maakt zich zorgen dat er nog steeds geen goede definitieve regeling is voor zware beroepen. “We worden wel steeds ouder, maar sommigen halen hun pensioen op hun tandvlees.”

Oud worden in je eigen wijk

In Wijchen krijgen 60-plussers voorrang voor nieuw te bouwen appartementen in hun eigen wijk. Oud worden in je eigen wijk, dat is goed voor de sociale samenhang, zegt de corporatie. En voor de doorstroming.

B’Ons Thuis in Schijndel

Bij nieuw te bouwen appartementen voor senioren in het project Vossenberg in Schijndel komt een ontmoetingsruimte. Dankzij bijdragen van gemeente, corporatie en bewoners kan het B’Ons Thuis concept van start.

Zorg in prachtig gebouw op toplocatie

“In de huidige tijd is het een grote uitdaging om nieuwbouw te realiseren.” Pieter van Foreest in Delft is dan ook blij 118 verpleeghuisplaatsen te kunnen realiseren in een prachtig gebouw op een toplocatie.

Vervroegd pensioen minder mentale scherpte

Vervroegd pensioen kan leiden tot een behoorlijke achteruitgang in cognitieve gezondheidsscores. Daarvoor waarschuwen wetenschappers op basis internationaal onderzoek.