Senioren Journaal van maandag 3 juli

Minder eenzaamheid dan voorheen

Nederlandse ouderen zijn juist minder eenzaam dan voorheen. Van de groep 68- tot 77-jarigen was in 1996 nog 35 procent eenzaam, in 2016 was dat 28 procent. Er zijn gigaveel lokale initiatieven, belangrijk is dat gesprekken over meer gaan dan alleen het weer.

Kruistocht tegen allround 50+ fietsuitrusting

Aerodynamische helm, boordcomputer, signaalkleurige vestje: de hedendaagse oudere vrijetijdsfietser als onderdeel van het Commercieel-Digitaal-Medisch Complex.

Allebei 100: een heerlijk leven gehad

Voor zover precies valt na te gaan, zijn Jan de Flines en Wiesje de Flines-Brabander een uniek echtpaar in Nederland: ze zijn beiden 100 jaar en al 84 jaar samen, waarvan 76 jaar getrouwd.

Erfgenaam vindt laatste zorg te duur

Moeder wordt in haar laatste levensfase thuis verpleegd. Daar hangt een fors prijskaartje aan en dat leidt tot familietwist. Een notaris legt uit: Er bestaat geen enkele verplichting voor een ouder om een zo hoog mogelijke nalatenschap achter te laten.

Met meerdere generaties in een hof

Met drie of vier generaties samenwonen rond een binnentuin is in Duitsland niet ongewoon. In Utrecht en Nijmegen volgden een projectontwikkelaar en een woningcorporatie het Duitse voorbeeld door een meergeneratiehof te realiseren.

Ouderenzorg voorziet rampenjaar

De ouderenzorg krijgt meerdere financiële klappen tegelijkertijd te verwerken: 2024 wordt echt een rampenjaar. ‘Het is een beetje alsof je zegt: er komen heel veel kinderen bij, maar we gaan geen scholen bouwen.’

Woningsplitsen weinig gestimuleerd

Veel ouderen wonen in een te ruime eengezinswoning en veel starters kunnen geen huis vinden. Uit onderzoek blijkt dat maar een kwart van de gemeenten woningsplitsing stimuleert. Soms ligt de gemeente dwars vanwege te weinig parkeerruimte.

Dagenlang op badkamervloer na val

Een 19-jarige stagiaire van Sina (Samen is niet alleen) redde onlangs haar ‘maatje’: een alleenstaande vrouw van 74 jaar. Zij lag vermoedelijk al drie dagen op de badkamervloer. Een verhaal dat geen uitzondering is.

Wat verdient een AOW’er

Het minimumloon gaat per 1 juli met ruim 3% omhoog, en dan stijgen uitkeringen evenredig mee. Ook AOW’ers kunnen een wat groter bedrag op hun bankrekening verwachten.

Voedselbank ook 65+-pakketten

Mensen in de bijstand krijgen te weinig geld om te kunnen rondkomen. Huishoudens met alleen AOW hebben het wat minder zwaar omdat hun uitkering hoger is en zij in bepaalde gemeenten ook gebruik kunnen maken van lokale regelingen. Intussen maken Voedselbanken niet alleen noodpakketten voor gezinnen, maar ook 65+-pakketten.

Zuid-Holland 60.000 woningen nodig

Door de toenemende vergrijzing neemt de vraag naar voor ouderen geschikte woningen in Zuid-Holland vanaf 2022 tot en met 2030 toe met bijna 60.000.Het gaat om 30.000 ‘nultredenwoningen’, 15.000 geclusterde ouderenwoningen en 13.500 aangepaste woningen.

Ovatie voor Lust Liefde Leeftijd

Ouderen die openhartig praten over seks, wat is daar mis mee? Bezoekers van Lust Liefde Leeftijd snappen niet waarom de voorstelling vooraf was omgeven door ophef. De spelers kregen een lange staande ovatie.

Regiobank en dorpen Toekomstagenda

De Regiobank stelde, in samenwerking met andere partijen, een Toekomstagenda op die dinsdag wordt gepresenteerd in de Tweede Kamer. “Het gaat om heel praktische zaken als een supermarkt, een bibliotheek of een buurthuis.”

Nieuwe pensioenwet  is geven en nemen

‘Ik ga niet een grote show geven, bij wijze van spreken, van: nu komt alles goed’, zegt minister Carola Schouten over de nieuwe pemsioenwet. ‘Uiteindelijk blijft een kapitaalgedekt pensioenstelsel afhankelijk van hoe het met de economie gaat.’

Nieuw uitstraling KBO in Overijssel

De KBO-Overijssel heeft een nieuwe logo gepresenteerd. Ook de afdelingen hebben ook nieuwe logo’s.