Senioren Journaal van maandag 27 februari

Laten we elkaar vooral niet de maat nemen

De aanval op ‘boomers’ door de jonge generatie is onnodig kwetsend, schrijft een ‘goedwillend oudje’: Op die manier komen we er met elkaar dus nooit uit. Scheer niet alle ouderen over één kam.

Ben je ineens een probleem, of verdienmodel

“Tot je 55ste doe je leuk mee en dan ben je ineens een probleem geworden. Of een verdienmodel.” Pleidooi om er goed voor te waken dat de toch al schaarse zorg toegankelijk blijft voor iedereen die het nodig heeft.

Hoezo Geraniums

Ze zijn in de zeventig, tachtig of negentig, maar in het koffietafelboek ‘PR:OUD –Trots op leeftijd’ bruisen veertig Nederlandse legendes en inspiratiebronnen van de ideeën en levenslust.

Zorgresidentie nieuwe ouderen

“We gaan contact maken met de nieuwe ouderen”, zegt Warm Hart Zorghuizen. “Er komt een nieuwe generatie op ons af, mensen van 85 jaar met een iPhone die hip zijn en sneakers dragen.”

Buurtvoorrang niet meest cruciale factor

Utrecht experimenteert met voorrang voor 65-plussers bij doorstroming in de eigen buurt. De wethouder ziet duidelijke meerwaarde in het experiment, ook al blijkt buurtvoorrang niet de meest cruciale factor.

Alles voor een vleesloze oude dag

Veel zorginstellingen zien vegetarisch eten als een extra service, tegen meerkosten. De Vegetariërsbond is een petitie voor het recht op vegetarische zorg gestart. De beoogde tienduizend handtekeningen zijn bijna binnen.

Leeftijd speelt voor Biden geen rol

Joe Biden (80) wil volgend jaar weer meedoen aan de presidentsverkiezingen. Hij begrijpt vragen over zijn leeftijd. ‘Het enige dat ik kan zeggen is: kijk naar me.” Zijn arts verklaarde dat de president ‘een gezonde, energieke 80-jarige man’ is.

Beslisondersteuning ouderen en mantelzorgers

Ouderen die langer thuis wonen, krijgen daardoor niet altijd meer de zorg die nodig is. Dat maakt samenwerking nodig. Waarbij duidelijk is dat beslisondersteuning nodig is voor ouderen én voor hun mantelzorgers.

Manifest  voor een Seniorvriendelijke Provincie

Voor de komende verkiezingen voor Provinciale Staten heeft KBO-PCOB een Manifest opgesteld. Belangrijkste thema’s: wonen, (openbaar) vervoer, groene omgeving en inclusiviteit.

Risico oplichting na megahack

Kwetsbare groepen als ouderen moeten de komende tijd goed opletten. Want na een zeer grote hack lopen ze meer risico om slachtoffer te worden van afpersing en oplichting, wordt gemeld na de grootste dataroof ooit.

Familie Beers oudste ter wereld

De familie familie Beers uit Heerhuogwaard, bestaande uit dertien broers en zussen, is nu in totaal 1101 jaar oud. Daarmee hebben ze het wereldrecord gehaald, bevestigt Guinness World Records.

Dividend niet naar gepensioneerden

Gepensioneerden als aandeelhouders? Niet de gemiddelde gepensioneerde, maar een relatief klein aantal welgestelde particuliere beleggers profiteert van de winsten die grote beursgenoteerde Nederlandse bedrijven maken.

In vijf jaar veel bushaltes minder

ANBO vindt het afnemen van het aantal bushaltes een “slechte ontwikkeling”. Vaak wordt gedacht dat ouderen wel met iemand mee kunnen rijden, maar dat is “lang niet altijd het geval”.