Dividend niet naar gepensioneerden

Niet de gemiddelde gepensioneerde, maar een relatief klein aantal welgestelde particuliere beleggers profiteert van de winsten die grote beursgenoteerde Nederlandse bedrijven maken. Dat blijkt uit een analyse van de NOS.

“Onze aandeelhouders zijn voor het overgrote deel gepensioneerden, die afhankelijk zijn van het dividend dat wij betalen om het hoofd boven water te houden”, zei Unilever-topman Alan Jope bij de presentatie van de jaarcijfers. De NOS zocht uit hoe dit zit met de aandelen Shell, Unilever, ING, Ahold Delhaize, DSM, ASML en Philips.

Nog geen half procent

De vijf grootste pensioenfondsen van ons land hebben samen voor ruim €2 miljard euro in de zeven grote AEX-bedrijven geïnvesteerd. Dat is nog geen half procent van het totaal. Particuliere beleggers hebben samen daarentegen voor €13,5 miljard in de zeven bekende beursgenoteerde bedrijven gestoken.

Pensioenfondsen lange termijn

Thijs Knaap van pensioenuitvoerder APG is verrast dat rijke particulieren veel meer beleggen in grote AEX-bedrijven dan de pensioenfondsen. Toch vindt hij het niet onlogisch, want pensioenfondsen beleggen op de lange termijn en proberen risico’s zoveel mogelijk te spreiden, zegt hij tegen de NOS. Ook zijn particulieren eerder geneigd om aandelen te kiezen van lokale bedrijven omdat ze die beter kennen.

Spaargeld in aandelen

“Het zijn mensen met veel geld, vaak ouderen die een goed inkomen hebben gehad en een deel van hun spaargeld in aandelen hebben gestopt. De meeste ’gewone’ mensen hebben geen vermogen in aandelen, alleen via pensioenfondsen”, aldus Knaap. Bovendien heeft niet iedereen in Nederland een aanvullend pensioen.