Senioren Journaal van dinsdag 24 oktober

Maak nú scootmobielen veiliger!

Scootmobielen zijn de gevaarlijkste vervoermiddelen. De voorzitter van KBO Overijssel vindt dat hier snel verandering in moet komen. “Er wordt al jaren over dit probleem gesproken.”

Dagbesteding op vakantie naar Benidorm

“Wij denken nooit: dat kan niet.” Bij woonzorgcentrum en dagbesteding de Hoeven in Oirschot maken ze zoveel mogelijk uitjes. Vandaag is het vertrek voor een gezamenlijke vakantie naar Benidorm.

Langer thuis, lage bewustwording

“De bewustwording bij inwoners over langer thuiswonen is vrij laag”, zegt de wethouder in Ooststellingwerf. Ook blijkt uit onderzoek dat een grote groep senioren met een eigen woning niet wil verhuizen, maar wel de eigen woning wil aanpassen.

Zelfs in het paradijs pensioen geen zekerheid?

Nederlanders zijn een sikkeneurig volkje en pensioenbeheerders al helemaal: “Ze gedragen zich als hengelaars die voor een vijver vol vis zitten, maar bang zijn dat ze die leegvissen.”

Waarom bewegen steeds belangrijker is

Op latere leeftijd wordt het alleen maar nóg belangrijker om te bewegen. Advies is ook balansoefeningen te doen als je boven de 65 bent, zoals turnen of yoga, aldus een NRC-gids over bewegen.

Oud worden in je eigen buurt

SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen van de SP laat zich interviewen in het nieuwe zorgbuurthuis. “Want dat is onze visie op de samenleving. Je moet oud kunnen worden in je eigen buurt.”

Niet associëren met campers en golfbanen

Waarom in de krant bij een brief over pensioenen een foto van de Caravanbeurs? “Te vaak worden gepensioneerden geassocieerd met campers, maar echt niet elke gepensioneerde kan een camper kopen of staat op de golfbaan. Hou daar eens mee op.”

Dansmatinee voor ouderen

In Heerlen was de wethouder van Ouderenbeleid aanwezig bij de eerste dansmatinee voor ouderen. Het idee voor het matinee was ontstaan tijdens bezoeken van de wethouder aan verschillende activiteiten in de stad.

Denk ook aan de gepensioneerden

De belastingen verlagen voor wie veel uren werkt? “Gepensioneerden kunnen niet meer uren ‘werken’, want je bent 168 uur per week gepensioneerd. Wij kunnen niet een andere werkgever zoeken, je zit vast aan de pensioenuitvoerder.”

Liefs van een Kamperse

Al sinds januari is Martje van Raaij uit Kampen dagelijks bezig met het schrijven van kerstkaarten voor eenzame ouderen in tehuizen. Zo’n 1200, allemaal zorgvuldig met de hand geschreven en versierd met kerststickers.