Zelfs in het paradijs pensioen geen zekerheid?

Nederlanders zijn een sikkeneurig volkje en pensioenbeheerders al helemaal, schrijft Peter de Waard in zijn column in de Volkskrant: Zelfs als alle financiële waarden omhooggaan, worden er spijkers op laag water gezocht. Ze gedragen zich als hengelaars die voor een vijver vol vis zitten, maar bang zijn dat ze die leegvissen.

De vijf grootste pensioenfondsen met acht miljoen deelnemers, zitten ruim boven de tot voor kort nog zo beruchte dekkingsgraad, constateert de columnist van de Volkskrant:  Toen ze eronder zaten, mochten ze niet verhogen. Maar nu ze erboven zitten, willen ze het niet. Ze zeggen hun pensioenen mogelijk niet te verhogen vanwege de politieke onzekerheid, de onrustige economie en de overgang naar een nieuw stelsel.

Extreem fatalisme

Natuurlijk zijn er risico’s waar rekening mee moeten worden gehouden, maar dit lijkt volgens De Waard op een extreme vorm van fatalisme. “Als alle risico’s van de toekomst moeten worden uitgebannen, dan zal er nooit meer een verhoging van het pensioen in het vat zitten. Sinds de Bijbelse profeten uitgestorven zijn, bestaan zekerheden nu eenmaal niet meer.”