Hele jaar bezig met kerstkaarten

Al sinds januari is Martje van Raaij (65) uit Kampen dagelijks bezig met het schrijven van kerstkaarten voor eenzame ouderen in tehuizen. Zij vertelt erover in de Telegraaf.

Ze kwam op het idee in coronatijd. In het eerste jaar heeft ze 580 kaarten geschreven en verstuurd. Inmiddels zijn het er 1200 en elk jaar komen er meer bij. Ze worden allemaal zorgvuldig met de hand geschreven en versierd met kerststickers. „Ik ben al in januari begonnen en probeer er elke dag 15 à 20 te schrijven, maar ik sla soms ook een dagje over hoor, als ik geen zin heb.”

Afwisselende teksten

Om ervoor te zorgen dat niet iedereen in een tehuis hetzelfde bericht ontvangt, heeft Martje inmiddels 31 stukjes tekst verzameld waarmee ze afwisselt. “Ik heb ze niet allemaal zelf bedacht. Soms staat het op een kerstkaart die ik al heb en neem ik het over op een andere. Of ik ga naar de supermarkt en zie daar een mooie tekst op een kaart staan. Ik heb altijd pen en papier bij me.” Ze sluit altijd af met een anonieme groet, vertelt ze in de Telegraaf: Liefs van een Kamperse.