Met dagbesteding op vakantie naar Benidorm

Bij woonzorgcentrum de Hoeven in Oirschot valt er volgens het Brabants Dagblad voor bewoners en bezoekers van de dagbesteding altijd meer te beleven dan het gangbare aanbod van bingo en bridgen. Nu wacht wel een bijzonder uitje: een gezamenlijke vakantie naar Benidorm.

Dinsdag is het zo ver. Dan verruilen de bewoners van woonzorgcentrum de Hoeven en de bezoekers van de gelijknamige dagbesteding een week lang hun onderkomen voor een all-inclusivebandje en hotelkamer met uitzicht op de Spaanse kust.

Uit comfortzone

Volgens het Brabants Dagblad een hele operatie als je bedenkt dat alle bewoners dementerend zijn en daardoor continue zorg nodig hebben. “Het is een grote stap, ook omdat je ze helemaal uit hun comfortzone haalt”, zegt oprichter en eigenaresse Mieke van Hagen. “Maar we gaan het gewoon doen.” Naast een arts en eigen personeel gaat van iedereen minstens één familielid mee.

Zoveel mogelijk uitjes

Die zijn inmiddels wel gewend aan het onalledaagse activiteitenaanbod van de Hoeven, bedoeld om bewoners zoveel mogelijk geluksmomentjes te laten beleven. “We willen ze niet achter de geraniums zetten, maar maken zoveel mogelijk uitjes”, zegt Van Hagen. ,,Wij denken nooit: dat kan niet.”

Persoonsgebonden budget

De bewoners betalen volgens het Brabants Dagblad allemaal hun eigen vliegticket, Van Hagen betaalt die voor het personeel. “De rest komt grotendeels uit het persoonsgebonden budget. Ongeveer de helft van de ouderen gaat mee, net als de helft van het personeel. Volgend jaar gaat de andere helft. Al kan het ook zijn dat we zeggen: dit doen we nooit meer.”