Senioren Journaal van maandag 21 augustus

Veerkracht bepaalt hoe we verouderen

Gezond ouder worden is het vermogen om te reageren op de dagelijkse uitdagingen van het leven, zegt een Utrechtse hoogleraar. “De basis van je veerkracht zit onder meer in je dna, maar onze omgeving rekt de veer uit. Hoe we daarmee omgaan, bepaalt hoe we verouderen.”

Vergrijzing Zoetermeer dwingt tot actie

Zoetermeer heeft te maken met een dubbele vergrijzing en heeft Zoetermeer 2025 opgericht om die het hoofd te bieden. Een vereniging van gemeente, zorgaanbieders, zorgverzekeraars én de inwoners.

Ouderen mogen nog veel vaker in beeld komen

Eindelijk lijkt het beeld van ‘op leeftijd zijn’ te veranderen. Maar actieve ouderen zouden nóg vaker te zien moeten zijn in de media, zegt de hoofdredacteur van Margriet. Met een 73-jarige in badkleding op de cover liet het blad zelf zien: We’re proud to be oud!

Knarrenhof mix van 60+

“Alleen 80-jarigen gaan het niet redden in het hof.” Een mix, waarvan het overgrote deel toch boven de 60 is, is daarom bevorderlijk voor een Knarrenhof. De wachtlijst telt intussen 37.000 mensen over heel Nederland

Prijs van 1 miljoen voor senioren

Tranen van geluk zaterdagmiddag in Delfzijl. Elf deelnemers (meest senioren) van de Postcode Loterij hebben in totaal één miljoen euro gewonnen. ‘Toen ze bij de deur stonden, dacht ik: ik krijg een cadeaubon voor ijs.’

Opa en oma lossen opvangcrisis niet op

Kunnen grootouders tekorten aan kinderopvang oplossen? ChatGPT heeft snel de kern te pakken: “namelijk dat grootouders niet de oplossing voor tekorten in de kinderopvang kunnen zijn.”

Politie waarschuwt voor nieuwe oplichtingstruc

De politie waarschuwt voor een nieuwe oplichtingstruc, waar vooral ouderen het slachtoffer van worden. Mensen krijgen een telefoontje van iemand die zich voordoet als politiemedewerker die vertelt dat er inbrekers actief zijn in de buurt.

Minder zorg bij collectief wonen

“De ouderen moeten uit hun eengezinswoningen en collectief zo gaan wonen. Zij hebben dan zo weinig mogelijk zorg nodig en dat is echt zo.” Oproep om hiervoor nu eens echt in te spannen en naar het Rijk rennen voor meer mogelijkheden.

Waar blijft ouderenpartij

Telegraaf-lezer Peter Borst uit Beverwijk wacht als oudere vol spanning op een politieke partij die het voor de ouderen (goed voor zo’n twintig zetels) gaat opnemen. Het is “werkelijk onvoorstelbaar dat er nog niet zo’n partij bestaat: .

Stranduitje met Ouderenfonds

“Ons voornaamste doel is ervoor proberen te zorgen dat geen enkele oudere eenzaam is.” In de zomer organiseert het Nationaal Ouderenfonds langs de hele kust stranduitjes.