Stranduitje met het Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert stranduitjes voor ouderen die niet meer zelfstandig het strand op kunnen. De Telegraaf liep mee in Zandvoort: Meezingen met de accordeonmuziek, lekker eten en uitwaaien aan het strand: de stemming zit er goed in tijdens de speciale ouderendag.

Doel: geen enkele oudere eenzaam

Ook directeur Kirsten Andres het Ouderenfonds werkt mee als vrijwilliger en zegt: “Ons voornaamste doel is ervoor proberen te zorgen dat geen enkele oudere eenzaam is. Want helaas komt eenzaamheid onder hen veel voor. De cijfers vind ik schrikbarend: ons land telt 3,53 miljoen mensen ouder dan 65 jaar van wie 1,6 miljoen eenzaamheid ervaart. Met verschillende activiteiten en evenementen proberen we ouderen sociaal, actief, mobiel en digitaal te houden.”

Langs de hele kust

De stranduitjes worden op verschillende plekken gehouden. “We proberen de hele kustlijn mee te pakken, van Zeeland tot de Waddeneilanden. We hopen dit jaar 2500 gasten te kunnen meenemen”, aldus Andres in de Telegraaf. De stranduitjes zijn populaire evenementen. “Aan zee zijn geeft velen een gevoel van vrijheid. De zeelucht, de wind door het haar… Oude herinneringen komen naar boven, maar er worden ook veel nieuwe gemaakt.”

Minder bezoek en clubjes

Volgens de directeur van het Ouderenfonds is, naast de feestdagen, de zomer een periode waarin veel senioren eenzamer zijn dan anders. “Waarschijnlijk doordat kinderen en kleinkinderen minder vaak op bezoek komen vanwege vakantie. Terwijl zo’n wekelijks of maandelijks bezoek voor veel mensen een houvast is. Wat misschien ook meespeelt: veel clubjes hebben in de zomer een vakantiestop waardoor ouderen wat minder sociale contacten hebben.”

Plezier hebben met anderen

Wanneer de verslaggever van de Telegraaf  aan het eind van de dag de evaluatieformulieren ophaal, leest zij alleen maar positieve reacties. Veel achten, negens en tienen worden als rapportcijfer uitgedeeld. „Het was een prachtige dag”, lees ik. En op de vraag ’Waar werd u blij van?’: ’Plezier hebben met anderen’.”