Opa en oma lossen opvangcrisis niet op

Kunnen grootouders tekorten aan kinderopvang oplossen? Die indruk werd onlangs gewekt in een interview met twee zulke grootouders, reageren Robert en Gerda van Loo uit Wageningen in Trouw. Zij vroegen ChatGPT naar een stuk over deze problematiek.

De conclusie in dit artikel: “Het verhaal van Robert en Gerda van Loo illustreert de persoonlijke offers die veel grootouders bereid zijn te brengen voor het welzijn van hun kleinkinderen. Toch moet dit probleem niet enkel op hun schouders rusten. Het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid van de samenleving om ervoor te zorgen dat alle kinderen toegang hebben tot kwalitatieve kinderopvang, ongeacht de omstandigheden.”

ChatGPT snel de kern te pakken

Als Trouw een realistisch beeld wil schetsen van maatschappelijke problemen, zoals de druk op grootouders om kinderopvang te verzorgen, dan is het volgens Robert en Gerda van Loo misschien raadzaam om eerst eens te vragen welke conclusies deze vorm van kunstmatige intelligentie zou trekken. “Wij vinden het verrassend en positief dat ChatGPT snel de kern te pakken had: namelijk dat grootouders niet de oplossing voor tekorten in de kinderopvang kunnen zijn.”