Senioren Journaal van maandag 20 maart

BBB-kiezers 70 procent 50-plus

Het BBB-electoraat bestaat voor bijna 70 procent uit 50-plussers. “De partij heeft een extreem vergrijsde achterban, vergelijkbaar met die van het CDA, 50Plus en de SP.”

Stop met ouderen de les lezen

Rotterdam moet ophouden ouderen te betuttelen, zegt Leefbaar Rotterdam in reactie op het schrappen van bingo- en biljartavonden met bijbehorend borreltje. “Stop met het infantiliserende gedrag tegen hen.”

Buren die regelen, organiseren en helpen

Elke buurt in Amsterdam heeft er wel een: de buur die regelt, organiseert, helpt en verbindt. Zoals Sonja in de Bloemenbuurt. ‘Op een gegeven moment stond ik voor veertig man te koken en werd mijn keuken te klein.’

Nieuw Talent Orkesten in opkomst

Volwassenen aan het blazen krijgen en ouderen achter de geraniums vandaan halen. Het concept van het Nieuw Talent Orkest slaat aan: elkaar ontmoeten en gezelligheid, met als bindende factor muziek.

Angst voor keuzes in pensioenstelsel

Als het om het nieuwe pensioenstelsel gaat, blijkt de angst te regeren bij veel Nederlanders. De meesten willen het liever laten bij het oude, vertrouwde pensioen, blijkt uit onderzoek van Aegon.

Zorgende klasse in de problemen

Lage lonen, hoge werkdruk en racisme drukken medewerkers in de langdurige ouderenzorg naar de marge. “Medewerkers in de ouderenzorg vormen een aparte klasse, ze komen niet meer rond en raken in de schulden.”

Studiekring voor 55-plussers

In IJsselstein wordt gewerkt aan de oprichting van een Studiekring voor 55-plussers. “Een studiekring is geschikt voor iedereen die samen nieuwe dingen wil ontdekken, bereid is zich daar in te verdiepen en met elkaar kennis wil uitwisselen.”

Proef gratis bus en tram succes

Inwoners van de provincie Utrecht van 66 jaar en ouder met een krappe beurs, kunnen nog tot december gratis met de bus en tram reizen. Volgens de provincie is de proef een succes.

Stemrecht laten vervallen bij 75 jaar

‘Wij moeten onze toekomst niet aan ouderen overlaten.” Pleidooi voor een maximale leeftijd voor het stemrecht. “Ik stel voor de stemgerechtigdheid te laten vervallen bij 75 jaar.’

Thuis sterven steeds moeilijker

Verpleegkundigen in het ziekenhuis krijgen de benodigde thuiszorg voor mensen niet meer geregeld. Daardoor kunnen patiënten niet naar huis, maar moeten ze tegen hun wens in overlijden in ziekenhuis, of hospice.

Als de rollen worden omgedraaid

Je baan combineren het met runnen van een gezin en de mantelzorg voor je moeder. “Ze kan niet meer. Ik voel me de Grote Oudste Dochter die er voor haar moet zijn. Zij is nu het kind dat verzorging nodig heeft.”

Ongeneeslijk, niet uitbehandeld

Als er in een vroeger stadium palliatieve zorg wordt verleend, neemt de kans dat een patiënt mogelijk niet-passende zorg krijgt drastisch af. Een campagne heeft als motto: Ongeneeslijk, niet uitbehandeld.

Kabinet investeert in wijkverpleging

Minister Conny Helder investeert de komende drie jaar 150 miljoen euro in het opleiden van verzorgenden en verpleegkundigen in de wijkverpleging.  Volgens de minister gaat het om ‘het kloppende hart van de zorg in de wijk’.

Oplopende wachtlijsten verpleeghuizen

Met verpleegzorg thuis valt honderden miljoenen euro’s minder te besparen dan het kabinet denkt. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz, die de wachtlijsten bij verpleeghuizen ziet oplopen met 500 ouderen per maand.

Huisarts moeilijker bereikbaar

Bijna één op de drie patiënten merkt dat hun huisarts het afgelopen jaar slechter bereikbaar is geworden. De praktijk is telefonisch moeilijk te bereiken en patiënten moeten soms dagenlang wachten voordat ze terecht kunnen.