BBB-kiezers 70 procent 50-plus

Ja, de BoerBurgerBeweging trok woensdag relatief meer kiezers in niet-stedelijk gebied en in provincies buiten de Randstad.

Maar de grote overwinning van BBB alleen verklaren uit de bijna clichématige ‘kloof tussen Randstad en platteland’ is “een grove versimpeling”, zegt in Sjoerd van Heck van peilbureau Ipsos in NRC.

Relatief oud

Uit het traditionele kiezersonderzoek dat Ipsos in opdracht van de NOS op verkiezingsdag liet uitvoeren, blijkt dat de echte kloof tussen BBB-kiezers en die van veel andere partijen op twee andere kenmerken zit: leeftijd en opleidingsniveau. De BBB-kiezer is relatief oud en gemiddeld lager opgeleid.

Vergrijsde achterban

Het BBB-electoraat bestaat voor bijna 70 procent uit 50-plussers, terwijl de partij maar 3 procent scoort bij jongeren van 18 tot 24 jaar, het slechtst van alle partijen. BBB profiteert ervan dat ouderen relatief vaker gaan stemmen”, zegt Van Heck in NRC. “De partij heeft een extreem vergrijsde achterban, vergelijkbaar met die van het CDA, 50Plus en de SP.”

Ene na andere voorziening verdwijnt

In een commentaar schrijft NRC dat deze uitslag gaat over meer dan alleen bezwaren tegen de uitkoop van boeren. “Of zelfs tegen het kabinet-Rutte IV (dat omgerekend maar 27,8 procent van de stemmen kreeg). Het platteland lijdt al jaren aan achterstelling. De ene na de andere voorziening verdwijnt en zal, bij ongewijzigd beleid, verder verdwijnen. Van de pin-automaat en de kleine supermarkt in het dorp tot de basisschool en het verzorgingshuis. Ziekenhuisvestigingen zijn gesloten en op busroutes langs dorpen is al lang bezuinigd.”