Senioren Journaal van maandag 2 oktober

Hoe zie jij het graag als je ouder wordt?

Het 1e Bossche burgerberaad kan nu echt beginnen. Een groep van ingelote 120 inwoners gaat vanaf  januari 2024 in vijf bijeenkomsten aan de slag met de vraag: Hoe zie jij het graag als je ouder wordt?

Sportclubs meer doen voor senioren

Sportclubs in Land van Cuijk moeten meer gaan doen voor sportende 45-plussers, anders dreigt leegloop bij de clubs door te zetten. Voor senioren zijn sportclubs  belangrijk tegen eenzaamheid en voor het opbouwen van een sociaal netwerk.

Verhuiscoaches zien kentering

Gelderse verhuiscoaches zien ‘echt een kentering’ van ‘ouderen willen niet verhuizen’ naar bewustwording ‘alvast voorbereiden op een nieuwe stap’  Zo’n 80-90% van de senioren waarmee de coaches in gesprek gaan wil verhuizen.

Een hobby houdt je gezond

Ouderen voelen zich fysiek en mentaal beter als ze een hobby hebben, blijkt uit nieuw onderzoek. In Nederland zijn vooral fietsen, wandelen en puzzelen populair.

In dit verpleeghuis mag ik niet dood

Ze heeft een prachtig leven gehad, schrijft een vroegere ouderenverzorgster (81). Maar nu zit ze in een verpleeghuis en krijgt ze geen euthanasie. “Ik wil mijn eigen keuzes maken. Ik ben wie ik ben en ik wil niet meer leven.”

Premantelzorgwoning steeds makkelijker

In tientallen gemeenten is het een stuk makkelijker geworden om samen met familieleden in een huis of op een kavel te gaan wonen. Inwoners kunnen bijvoorbeeld  ‘premantelzorgwoningen’ bouwen.

Opnieuw meer mensen overleden na val

Ondanks de groeiende aandacht voor valpreventie sterven er in Nederland elke dag 17 mensen door een val: een verdubbeling sinds 2010. Geregeld blijven ouderen na een uitglijder lang van hulp verstoken, omdat ze bijvoorbeeld niet bij hun telefoon kunnen.

Balans van vrijheid en geborgenheid

Hoe zou minister Conny Helder willen dat er voor haar gezorgd zou worden in geval van dementie? “Twee dingen, vrijheid en geborgenheid, zouden in balans moeten zijn.”

Hoe was het met de senioren in 1900

In Hoogeveen begint het evenement Senioren aan Zet! op 6 oktober (vol interactie en informatie over het nu en de toekomst) met een bijdrage van de Historische Vereniging, over seniorvriendelijkheid en activiteiten in1900.

Geld terug van de fiscus

Gepensioneerden die geen belastingaangifte deden over 2022 en waarschijnlijk recht hebben op teruggave, krijgen daarover een brief van de Belastingdienst. Het gaat om steeds grotere bedragen.