Een hobby houdt je gezond

Ouderen voelen zich fysiek en mentaal beter als ze een hobby hebben, blijkt volgens het AD uit nieuw onderzoek. Al dat vissen, jeu-de-boulen en tuinieren is dus niet voor niks. Maar welke hobby’s zijn populair onder ouderen?

Wetenschappers keken naar data uit zestien verschillende landen uit drie continenten, waaronder de Verenigde Staten, Japan en België. Het resultaat? De positieve gezondheidseffecten van een hobby voor ouderen zijn universeel. Ouderen met een hobby hebben een betere gezondheid, voelen zich gelukkiger en hebben minder depressieve klachten.

Met zoveel uiteenlopende hobby’s zijn er verschillen in de effecten, aldus het AD.  Zo zijn de fysieke hobby’s, denk aan fietsen of wandelen, beter voor de gezondheid en vitaliteit. Culturele hobby’s, zoals talen leren of puzzelen, worden meer geassocieerd met sociale vaardigheden.

Fietsen, wandelen, puzzelen

“Onder beweeghobby’s staan fietsen en wandelen hoog genoteerd. Bij cultuurhobby’s zien we dat puzzelen en denkpuzzels erg populair zijn”, aldus ANBO in het AD. De ouderenbond heeft een online-ontmoetingsplek en kan zo goed peilen waar de ouderen mee bezig zijn. “Het is heel variërend wat onze leden doen. Sommige beginnen een nieuwe studie, starten een onderneming of leren een nieuw instrument bespelen. We moedigen ook aan om nieuwe dingen te blijven doen, dat is goed voor je lichaam en geest.’’