Senioren Journaal van maandag 16 oktober

Zorgcluster met huisarts en hospice

Woonzorg Nederland bouwt in Amsterdam Zuidoost een nieuw zorgcluster voor senioren en mensen die zorg nodig hebben. Er komen ook een hospice en een huisarts in het nieuwe gebouw.

Weinig vertrouwen in vinden passende woning

Mensen van 65 jaar en ouder hebben aanzienlijk minder vertrouwen in het vinden van een passende woning dan jongeren tot 30 jaar, blijkt uit de Eigen Huis Marktindicator. De wil om te verhuizen is er vaak wel, maar het aanbod is erg klein.

Buren straks van elkaar afhankelijk

Geen doemscenario maar een vaststaand feit: Mensen moeten accepteren dat ze niet langer uitsluitend op organisaties als de Omring kunnen leunen voor zorg, maar juist elkaar moeten helpen.

Verzorgingshuis verdient zich zelf terug

“We moeten de terugkeer van verzorgingshuizen zien als een investering”, zegt BBB Tweede Kamerlid Nicki Pouw-Verweij (parttime arts ouderenzorg). “Iedereen met boerenverstand kan je vertellen dat je het gaat terugverdienen.”

Niemand heeft baat bij een woonconflict

“Een generatieconflict tussen jong en oud is wel het laatste waar woningzoekenden nu op zitten te wachten.” Pleidooi om een Nationale Uitvoerder aan te stellen die stug door kan bouwen.

Langer werken en langer gezond

Vanaf je 67e op de bank achter de geraniums zitten is voor veel ouderen een ‘horrorscenario’. “Laat het aan werknemers zelf over of je na je 67e door wil werken. Mensen worden minder ziek en depressief en blijven langer gezond.”

Bouw ook voor mensen met dementie

Kleinschalige woonprojecten kunnen dementerenden helpen hun eenzaamheid te verminderen. Pleidooi voor meer kleinschalige woonprojecten met gemeenschappelijke ruimtes voor ouderen met beginnende dementie.

Ongelukkige brief van de gemeente

De gemeente Roermond is in de fout gegaan bij het versturen van brieven aan een grote groep 75-plussers. In die brief aan in totaal 146 senioren werd ten onrechte gesuggereerd dat hun partner overleden is.

Pensioenwet nog veel onduidelijkheid

De Koepel Gepensioneerden is niet tevreden over de nieuwe Pensioenwet zoals die door de Eerste Kamer is aangenomen. “Een aantal zaken is tot op de dag van vandaag onduidelijk.”

Op oudere leeftijd uit de kast

Een 95-jarige vertelt hoe hij uit de kast komt. Een coming-out op oudere leeftijd komt volgens Roze50+ redelijk veel voor, al is 95 echt wel een uitzondering. Vaak zorgt een coming-out op latere leeftijd voor problemen met familie.