Verzorgingshuis verdient zich zelf terug

“We stoppen enorme bedragen in het klimaatfonds en het stikstoffonds, zonder dat we weten of dat rendement oplevert. Dat kan niet anders, wordt dan gezegd, het is belangrijk voor onze planeet en voor onze kinderen. Dat zou ik bij de ouderenzorg ook willen zeggen: we kunnen niet anders. Voor onze ouderen die dit land hebben opgebouwd en menswaardige zorg verdienen.” Dat zegt BBB-Kamerlid Nicki Pouw-Verweij in het Nederlands Dagblad.

Zij wil met BBB meer verpleeghuisplekken en de terugkeer van verzorgingshuizen. Het kabinet heeft daar juist het mes in gezet de afgelopen jaren, vanwege de stijgende kosten. Pouw-Verweij (zelf als arts nog parttime werkzaam in de oduerenzorg):  “Ja, ze zeggen dat onze plannen een hoop geld kosten. Dat is ook zo, maar de 600 miljoen euro die we met BBB willen investeren in de ouderenzorg wordt al terugverdiend met de 700 miljoen per jaar die we kwijt zijn aan onnodige ziekenhuisopnames van ouderen. We moeten de terugkeer van verzorgingshuizen zien als een investering. Iedereen met boerenverstand kan je vertellen dat je het gaat terugverdienen.”

Positieve, aanzuigende werking

Het Kamerlid zegt in het Nederlands Dagblad het onacceptabel te vinden “om tegen de ouderen die ons land hebben opgebouwd te zeggen: sorry, we hebben het helemaal verpest de afgelopen vijftien jaar en weten niet hoe we dat moeten herstellen. Dat is een zwaktebod. Dat kun je toch niet verkopen?” Als de werkomstandigheden verbeteren, krijg je volgens Pouw-Verweij “ook een positieve, aanzuigende werking binnen het veld. We hebben moed nodig om de fouten van de afgelopen jaren te erkennen en die nu actief te gaan terugdraaien.”