Buren straks van elkaar afhankelijk

Als er nu niets wordt geregeld, komen de ouderen die straks zorg nodig hebben hopeloos in de problemen. Voor zorgdirecteur Jan Leunis de Beij van Omring is dit geen doemscenario maar een vaststaand feit, aldus het Noordhollands Dagblad.

Volgens de zorgdirecteur zien steeds meer zorginstellingen, gemeenten maar ook woningcorporaties in dat er snel iets moet veranderen. Mensen moeten accepteren dat ze niet langer uitsluitend op organisaties als de Omring kunnen leunen voor zorg, maar juist elkaar moeten helpen. “Als familie te ver weg woont, zullen ze bij buurtgenoten moeten aankloppen.”

Gedwongen scheiding

De Beij constateert in het Noordhollands Dagblad dat veel mensen in West-Friesland nog niet zover zijn om dit in te zien. “De burgers hier zover krijgen dat ze beseffen dat er geen ander alternatief is, is mijn grootste zorg. Ik vrees dat veel mensen zich dit te laat realiseren. Zij zullen dan vaker moeten accepteren dat zij voor de noodzakelijke zorg mogelijk tijdelijk naar elders moeten verhuizen en gescheiden moeten leven van hun dierbaren totdat er een plek in de buurt beschikbaar is. Tevens besef ik dat niet iedere ouder zo’n gedwongen scheiding zal accepteren en dan liever afziet van de noodzakelijke zorg.”