Op oudere leeftijd uit de kast

Piet Kuiper uit Molenhoek vertelt in het AD hoe hij als 95-jarige uit de kast komt.Nadat zijn vrouw eind vorig jaar overleed, kreeg hij een groot gevoel van vrijheid.’

“Ik zou wel willen samenwonen met een man. Maar ik denk niet dat het me op mijn leeftijd nog gaat lukken. Maar als ik iemand vind die me regelmatig wil bezoeken, zou dat al heel fijn zijn.”

Cijfers over hoe veel mensen op oudere leeftijd uit de kast komen, zijn er niet. “Het komt nog redelijk veel voor”, stelt ambassadeur Clem Bongers van Roze 50+ in het AD. “Maar iemand die op zijn 95ste uit de kast komt, is echt een uitzondering.”

Vaak weggestopt

Volgens Bongers is het meestal niet zo dat mensen op latere leeftijd een andere geaardheid ontwikkelen. “Het wordt vooral vaak weggestopt.” Een coming-out op latere leeftijd zorgt vaak ook voor problemen. “Met familie, met kinderen, met de partner”, somt Bongers op. Het verwijt dat ze vaak krijgen, is waarom ze niet eerder uit de kast zijn gekomen. “Maar daar is lang niet altijd een antwoord op.”

Soort lotgenotencontact

Zeker als partners overlijden, voelen weduwnaren en weduwes zich vaak ineens vrij om hun gevoelens voor mensen van hetzelfde geslacht ruim baan te geven. Het COC in Nijmegen heeft al 35 jaar twee keer per maand een ‘salon’ voor oudere homoseksuelen: op zondagmiddag komen oudere mannen bij elkaar in gaybar De Regenboog. “Het is een soort lotgenotencontact, want vaak zijn ouderen die uit de kast komen eenzaam, omdat ze bijvoorbeeld door de familie zijn uitgestoten. De behoefte aan zo’n salon is nog immer groot.”