Pensioenfondsen voorzichtig met indexeren

Pensioenfondsen zitten ruim in hun jasje. Mede door een reeks rentestijgingen zijn hun zakken tegenwoordig goedgevuld, maar deelnemers plukken daar op korte termijn misschien niet de vruchten van, meldt de Telegraaf. Volgens experts is het nog maar de vraag of er geïndexeerd wordt.

Pensioenfondsen wacht namelijk een flinke operatie: de overgang op een nieuw stelsel. Ze zijn daarom waarschijnlijk voorzichtig met indexeren, omdat daardoor de dekkingsgraad daalt, zegt hoogleraar pensioenrecht Hans van Meerten in de Telegraaf. Een woordvoerder van Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT) geeft aan dat dit ’zeker leeft’ bij pensioenfondsen. “Kwalijk voor deelnemers”, vindt Van Meerten. Zij horen al jaren allerlei redenen om niet te indexeren.”

Problemen rond inflatie

Er is nog een reden waarom indexatie niet reëel is: inflatie. Of eigenlijk het gebrek eraan, zegt PwC-partner Ronald Doornbos. “Een voorwaarde voor het mogen indexeren, is dat er sprake is van inflatie. Veel pensioenfondsen kijken daarvoor naar de periode van begin oktober in 2022 tot begin oktober in 2023. In die periode is op papier nog geen sprake van inflatie. Misschien zelfs wel van een heel lichte deflatie.”

Gebaar maken

Toch is verhogen wel mogelijk, zegt in de Telegraaf Corine Reedijk, pensioenexpert bij Aon. “Fondsen mogen ’gemiste’ indexatie uit vorige jaren namelijk inhalen.” Reedijk verwacht dat een aantal fondsen met dat idee speelt. “De dekkingsgraden zijn ernaar, dus sommige fondsen willen zeker een gebaar maken naar deelnemers.” Ronald Doornbos verwacht wel dat het hierbij om fondsen met ’heel hoge dekkingsgraden’ gaat, terwijl Hans van Meerten ’geen signalen ziet dat grote fondsen hiertoe besluiten’.