Laat dementerenden niet langs de zijlijn staan

Kleinschalige woonprojecten kunnen dementerenden helpen hun eenzaamheid te verminderen. Dat schrijven Flora Breemer (stadsdeelbestuurder Amsterdam-Zuid) en Marita van Onna (dementiezorg Zonnehuisgroep Amstelland) in Trouw.

“Ontmoetingsplaatsen dichtbij zorgen dat mensen met dementie en hun naasten niet in een isolement belanden. Maar er zijn te weinig kleinschalige woonprojecten met gemeenschappelijke ruimtes voor ouderen met beginnende dementie. Deze woonvormen kunnen de gang naar het verpleeghuis flink uitstellen. Dit scheelt veel zorgkosten. Toch bouwen woningbouwcorporaties liever studentenwoningen dan ouderenwoningen. Ook al zijn beide hard nodig.”

Ziekteverloop vertragen

Om isolatie tegen te gaan, zo schrijven Breemer en van Onna in Trouw, moeten we ons als samenleving anders verhouden tot mensen met dementie. “Te vaak staan ze langs de zijlijn. Laten we ons meer richten op wat iemand wél kan, in plaats van uitgaan van de beperkingen. Actieve deelname aan de samenleving vertraagt het verloop van de ziekte.”

DemenTalent

Dat maakt volgens Breemer en Van Onna een programma als DemenTalent succesvol, waarin mensen met dementie vrijwilligerswerk doen zoals voorlezen aan kinderen of huisdieren verzorgen. “Wij dagen werkgevers en vrijwilligersorganisaties uit hulp in te roepen van ouderen, ook met dementie.”