Niemand heeft baat bij een woonconflict

Ben je eindelijk met pensioen, heb je eindelijk tijd om te klussen in de schuur of de tuin onder handen te nemen, lees je dat een derde van de Nederlandse jongeren het de ‘morele plicht’ van ouderen vindt om naar een kleiner huis te verkassen. Hoe durven ze! Dat was volgens het AD wel ongeveer de strekking van het enorme aantal reacties dat lezers op de app achterlieten.

Te weinig huizen voor iedereen

Het probleem van de Nederlandse woningmarkt is volgens een AD-commentaar domweg dat er te weinig huizen zijn voor iedereen. “En er zijn bovendien best zeventigers en tachtigers die hun grote koophuis willen verruilen voor een gelijkvloers huurappartement, maar op een wachtlijst bij de woningcorporatie stuiten. Of die zo’n appartement in de vrije sector niet kunnen betalen.”

Stel Nationale Uitvoerder aan

De aanpak van het woningtekort verdient nog meer prioriteit, aldus het AD-commentaar: “Stel bijvoorbeeld analoog aan de Deltacommissaris een Nationale Uitvoerder aan, een superambtenaar die stug door kan bouwen en niet hoeft te wachten tot er een nieuw kabinet zit. Want een generatieconflict tussen jong en oud is wel het laatste waar woningzoekenden nu op zitten te wachten.”

Trending Topic

Het AD vroeg lezers om hun mening. Een selectie uit de reacties:

-“Een kleiner huis, dan ook een naar rato lagere huur. Zolang dat niet gebeurt zullen ouderen zoals ik niet geneigd zijn te willen verhuizen.”

-“Die ouderen waren ook jong en spaarden hun geld bijeen om een huis te kunnen kopen. Datzelfde kunnen de jongeren anno 2023 ook doen. Zo simpel is het…

-“De ouderen die een groter huis hebben, hebben daar misschien hun hele leven voor gewerkt. Hebben er al hun herinneringen en dan heeft de jeugd het lef om over moraal te spreken? Hoe durven ze?”

-“Het grootste probleem is dat je met één inkomen nul kans maakt op de woningmarkt. Of je 28 of 82 bent. Ik vind het de morele plicht van Nederland om huizen te bouwen voor senioren.””

-“Ouderen die dat eigenlijk niet meer kunnen verantwoorden, moeten maar thuis blijven wonen. Want geen bejaardentehuizen meer. Zou fijn geweest zijn als er een keus is.”

-“Ik ben 23 en heb net een woning gekocht. Oké, moeilijk, maar als je spaart zonder schulden is het echt mogelijk. De ouderen hebben er ook hard voor gewerkt. Dan horen ze niet daarvoor gestraft te worden door kleiner te moeten gaan wonen.”