Senioren Journaal van vrijdag 1 september

Wijkwinkelcentrum als ontmoetingsplek

Nieuwe ouderen barsten vaak van het geld. Geld uitgeven doen ze het liefst daar waar je anderen kunt ontmoeten:Het wijkwinkelcentrum verschuift van een noodzakelijke behoefte naar een sociale invulling

Oud en grijs, dan doe je niet meer mee

“De groep waartoe ik behoor, de ouderen, dat zijn de daders”, zegt directeur Jan Slagter (69) van Omroep Max. “Want wij hebben ervoor gezorgd dat de wereld nu is zoals-ie is. En die gedachtengang werkt in alles door. Als er een discussie is, en jij bent oud en grijs, dan cancelen we je, dan doe je niet meer mee.”

Gouden eeuw van filantropie

Ieder museum, ieder orkest, maar ook iedere hockeyvereniging kan giften van particulieren krijgen. Zeker nu zoveel welvarende ouderen veel te vergeven hebben. Maar daar moet je wel wat voor doen: community-vorming.

Hoezeer het levenseinde leeft

Informatiebijeenkomsten voor 75-plus patiënten worden goed bezocht en blijken een succes: mensen gaan erna vaker in gesprek met hun huisarts over behandelwensen.

Regiotaxi simpeler bereikbaar maken

“In Den Haag hebben hooguit die Hagenaars toegang tot de gesubsidieerde Regiotaxi die een groot doorzettingsvermogen en aanzienlijke bureaucratische en digitale vaardigheden hebben.” Belevenissen van een Haagse senior-met-WMO-indicatie op zoek naar de Regiotaxi.

Ook robotstofzuiger is maatwerk

De inzet van de robotstofzuiger is toegevoegde waarde binnen hulp bij het huishouden, mits maatwerk wordt toegepast: Hoe gemotiveerd en/of handig is de cliënt en is de woning geschikt.

Gezondheidscheck voor politici op leeftijd

Politici met een hoge leeftijd dragen een enorme verantwoordelijkheid. “Piloten krijgen regelmatig een medische keuring voordat ze mogen vliegen. Zou er voor bestuurders op hoge leeftijd niet ook een gezondheidscheck moeten zijn?”

Emigreren? Bedenk waar je aan begint

Als oudere Nederlander verhuizen naar een hulpbehoevend land? Kijk dan wel hoe de gezondheidszorg daar is. “Een gestoomd cassaveblad op mijn borst tegen een serieuze longkanker lijkt mij geen optimistisch vooruitzicht.”

Seniorvriendelijk Roermond Doe Mee weken

Onder het motto DOE MEE! organiseert Seniorvriendelijk Roermond diverse activiteiten voor senioren: van 16 september tot en met 6 oktober zijn er meer dan 25 activiteiten op verschillende locaties.

Levenswijsheid ouderen gekoesterd

Hoe behandelen andere culturen ouderen? “In de Tibetaanse cultuur wordt de levenswijsheid van ouderen gekoesterd en behandelen ze senioren met respect. Een behoorlijk contrast met de situatie in het Westen.”