Oud en grijs, dan doe je niet meer mee

Omroep Max mag dan een ouderenomroep zijn, en Jan Slagter 69, dat betekent niet dat de boel is ingedut. Directeur Slagter toont zich in een interview in Volkskrant Magazine trots op wat is bereikt.

“We zijn de grootste omroep van Hilversum, met 430 duizend leden. We hebben het grootste weekblad van Nederland, met een oplage van 230 duizend stuks.”

Toen Omroep Max in 2005 begon, werd Slagter in Hilversum met de nek aangekeken. Voelt het succes als een revanche op die critici? “Ze vonden me een rare man, een idioot, met een rollator-omroep. Nou, we zijn nu een toegevoegde waarde binnen het bestel. En toch voel ik dat dedain soms nog steeds.”

Er niet alleen voor staan

“Wij willen mensen het gevoel geven dat ze er niet alleen voor staan”, zegt de directeur van Omroep Max in Volkskrant Magazine. “En als het gaat om het pensioenakkoord, waar wij ra-di-caal tegen waren, roeren we ons. Dan plaatsen we een advertentie, samen met de ouderenbonden. We hebben ledendagen, waar duizenden mensen naartoe komen, je kunt met ons op vakantie, op een bloesemvaart. We hebben sinds kort in Zoetermeer Café Max, opgezet door onze stichting Max Maakt Mogelijk, dat is een prachtig etablissement geworden.”

Veel meer macht uitoefenen

Ouderen zouden, als ze echt zouden willen, veel meer macht kunnen uitoefenen, zegt Slagter. “Iedere twee minuten komt er in Nederland een vijftigplusser bij. Echt? “Ik zeg dat altijd op lezingen. Of het waar is, weet ik niet. Maar het klinkt grappig, toch? Het is ongeveer wel waar, denk ik. Die groep wordt groter en groter en groter. Waar het mij om gaat, is dat het tegenwoordig onmogelijk is om het gewoon oneens te zijn. Als je toevallig deze meneer bent, met grijs haar, 69 en niet al te dik, dan ben je sowieso al klaar. Dan word je gecanceld, door de extremisten van de wokebeweging.”

De ouderen als daders

“De groep waartoe ik behoor, de ouderen, dat zijn de daders”, aldus Slagter in Volkskrant Magazine. “Want wij hebben ervoor gezorgd dat de wereld nu is zoals-ie is. En die gedachtengang werkt in alles door. Als er een discussie is, en jij bent oud en grijs, dan cancelen we je, dan doe je niet meer mee.”