Emigreren? Bedenk waar je aan begint

Verhuizen van ouderen Nederland naar hulpbehoevende landen lijkt een win-winsituatie, reageert Jan Eikenboom, uit Cebu City (Filipijnen) in de Volkskrant. Maar waar niet aan gedacht is, is de reële gezondheidszorg.

“Op het moment van uitschrijven als inwoner van Nederland verlies je ieder recht op sociale voorzieningen, waaronder de verplichte zorgverzekering. Je staat er dan alleen voor. Private verzekeringen zijn peperduur en kennen vaak leeftijdsrestricties, bestaande aandoeningen worden vaak niet geaccepteerd.”

Gezondheidszorg lager niveau

In de Filipijnen, waar Eikenboom inmiddels acht jaar woont, is er weliswaar een staatsverzekering, maar die biedt slechts een beperkte dekking. “En dan alleen nog in de staatsziekenhuizen – en dat zijn niet de beste. Bovendien staat die verzekering alleen open voor buitenlanders met een speciale status. De gezondheidszorg staat sowieso op een lager niveau dan wij in Nederland gewend zijn. In andere landen zal dat wellicht anders zijn, maar niet per se beter.”

Cassaveblad tegen longkanker

Zelf ben is Eikenboom nu 75 en nog gezond, schrijft hij in de Volkskrant, “maar als ik daadwerkelijk medische hulp behoef, is een stevige spaarpot of de pil van Drion geen overbodige luxe. Zo niet, dan ben ik overgeleverd aan de traditionele geneeswijzen. Een gestoomd cassaveblad op mijn borst tegen een serieuze longkanker lijkt mij geen optimistisch vooruitzicht. Bedenk waar je aan begint, wil ik maar zeggen.”