Senioren Journaal van maandag 1 mei 2023

ING papier en menselijk contact

“Niet iedereen kan mee in de digitalisering,” erkent ING Bank. ING splitst nu de dienstverlening: digitaal of niet. “Zolang het nodig is, zullen wij basiszaken als de betaalrekening en sparen ook niet-digitaal handhaven.”

Never nooit in een verpleeghuis!

“Onthoud en noteer: ik wil onder geen beding naar een verpleeghuis.” Aldus een Volkskrant-lezer in een reactie op een column over hoe agressieve dementerenden andere bewoners dwarszitten.

Wat is er fout aan oud?

De Stimulering Arbeidspositie (STAP)-regeling regeling is een ‘grof schandaal’, want in 67-plussers wordt niet meer geïnvesteerd. “Wat samenleving en arbeidsmarkt betreft zijn zij surplus-mensen, overbodige mensen, geworden.”

Statushouders tijdelijk bij ouderen

Hoogbejaarde bewoners van de Noorderkroon in Roden kregen te horen dat ongeveer veertig statushouders tijdelijk in de leegstaande appartementen van de ouderenflat worden gehuisvest. De reacties zijn gemengd.

Buurtwonen van start in Brabant

Na Buurtzorg is er ook Buurtwonen. Met keinschalig bouwen voor senioren, gewoon bij hun in de wijk, wil Buurtwonen het verschil maken. In Brabant zijn er intussen concrete plannen. “Wij garanderen de zorg.”

Muziek kent geen leeftijd

Gepensioneerde Westlandse rockers knallen gewoon lekker door. In het project Meesterwerk Muziek Westland zitten tientallen Westlandse senioren met elkaar in een bandje.

Blijverslening geen blijvertje

Ook in Goirle blijkt de blijverslening geen blijvertje. Geen enkele inwoner heeft er aanspraak op gemaakt. Het potje van drie ton wordt nu overgeheveld naar de bredere Stimuleringsregeling Aan De Slag Met Je Huis.

Eigen bijdrage Wmo weer inkomensafhankelijk

Het kabinet gaat de eigen bijdrage Wmo-voorzieningen opnieuw invoeren, zoals voor dagbesteding en huishoudelijke hulp. Vanaf 2025 wordt die eigen bijdrage van hulpbehoevenden weer afhankelijk van het inkomen.

Warme zorg verdient meer waardering

“Het verschil in financiële waardering tussen de technische/medische zorg en de warme zorg is veel te groot als je het beziet in het licht van de veranderende gezondheidszorg in Nederland.” Aldus een casemanager dementie.

Niet te veel mechanisch ventileren

Het advies bij ouderen tijdens extreme hittegolven is tegenwoordig om niet te veel mechanisch te ventileren. ‘Boven de 65 jaar zweten we gemiddeld de helft minder. En dan kan het onverstandig zijn om als het heel warm is die hete lucht tegen je aan te blazen.’

Op weg naar de AI-dokter

Ook op medisch gebied timmert kunstmatige intelligentie al flink aan de weg. Daardoor lonkt een nieuw vergezicht: de digitale huisarts. Hoe AI vraagbaak, patroonherkenner en klachtenopnemer ineen kan worden.

Tig oorzaken waarom mensen vallen

“Balansproblemen, slecht zicht, lopen op sloffen.” Er zijn ‘tig’ oorzaken waarom mensen vallen. Soms vergeten mensen met dementie dat ze niet meer kunnen lopen.

Kijk naar vaardigheden en niet naar leeftijd

Kun je op je 80ste nog wel werken, zoals president Joe Biden? ‘We moeten juist niet focussen op leeftijd’, zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder. ‘Studies tonen niet voor niets aan dat de wijsheid toeneemt naarmate je ouder wordt.’